Auto&Tech

Nëse merrni një mesazh si ky në WhatsApp, dikush po përpiqet t’ju hakojë

Autori: Gazeta inFokus 17:15 | 31 August 2021

Për fat të mirë, është e lehtë të vërehet – por është gjithashtu jashtëzakonisht e lehtë të biesh pas saj, shkruan The Sun.

Një nga metodat më të zgjuara për të hyrë në llogarinë e dikujt në WhatsApp është mashtrimi me kodin e verifikimit.

Zakonisht ndodh që ju të merrni një mesazh me tekst nga WhatsApp me një kod identifikimi.

Ky është një kod vërtetimi me dy faktorë që ju lejon të regjistroheni në llogarinë tuaj – sepse vërteton se keni një numër telefoni. Më pas do të merrni një mesazh nga një mik apo anëtar i familjes në stilin e:

“Hej! Unë rastësisht ju dërgova kodin tim të hyrjes në WhatsApp. Mund të ma ktheni përsëri, ju lutem? ”

Asnjëherë mos i përgjigjeni një mesazhi të tillë!

Ndodhi që një i huaj hakoi llogarinë e njërit prej kontakteve tuaja. Ai u përpoq të identifikohej si ju dhe tani ata kanë nevojë për kodin tuaj me dy faktorë. Pra, nëse ia dërgoni atij, mashtruesi do të jetë në gjendje të regjistrohet si ju – dhe t’ju privojë nga llogaria juaj.

Ai mund t’ju bëjë shumë dëm dhe madje të përdorë të njëjtën mashtrim për të hakuar më shumë nga miqtë tuaj. Është një “mashtrim i zgjuar” sepse mbështetet në faktin se një mik apo anëtar i familjes ju kërkon një favor. Dhe nuk është gjithmonë e qartë se mund të rrezikoni duke dërguar një kod. Në fund të fundit, as nuk e kërkuat kodin. Kjo është arsyeja pse kjo mashtrim me qëllim të keq është kaq efektiv – dhe një nga pengesat kryesore të WhatsApp. Mos bini pas saj.

Nëse ndonjëherë merrni një mesazh që kërkon kodin tuaj të verifikimit WhatsApp, injorojeni plotësisht. Nëse dyshoni se jeni hakuar, përpiquni të regjistroheni menjëherë dhe të largoni kështu personin tjetër që dëshiron t’ju vendosë në llogari. Nëse mund ta hiqni hakerin, atij do t’i duhet një kod i ri për t’u kthyer.

Të tjera