Lajme

Miliona fëmijë në rrezik për shkak të ndërprerjes së vaksinimit

Autori: Gazeta inFokus 18:07 | 26 April 2021

Miliona fëmijë, imunizimi i të cilëve u ndërpre nga pandemia COVID-19, veçanërisht në Afrikë, janë në rrezik për sëmundje të tilla si lisë, poliomelitit, etheve të verdha dhe difterisë, paralajmëruan sot agjencitë shëndetësore të Kombeve të Bashkuara.

Vendet e lira të punës dhe ndërprerjet në vaksinim kanë çuar në shpërthime të sëmundjes së lisë në Pakistan dhe Jemen, dhe është e mundur që ato të çojnë në epidemi të reja, raporton Reuters.

Krahasuar me vitin 2020, është bërë përparim në sigurimin e vaksinave që janë ndërprerë për shkak të pandemisë, por më shumë se një e treta e 135 vendeve nën kontrollin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ende presin vështirësi.

“Edhe para pandemisë, kishte indikacione shqetësuese se ne do të fillonim të humbnim garën kundër sëmundjeve të parandalueshme të fëmijërisë, por 20 milionë fëmijë tashmë janë vonë në marrjen e vaksinave të rëndësishme,” tha drejtoresha ekzekutive e UNICEF-it Henrietta Faure në një deklaratë të përbashkët me OBSH dhe Aleancën për vaksina GAVI.

Ajo tha se pandemia e kishte bërë “situatën e keqe edhe më keq”.

OBSH ka përcaktuar që të paktën 60 imunizime masive në 50 vende janë ndalur aktualisht, gjë që vë 228 milionë kryesisht fëmijë në rrezik të prekjes nga sëmundje që mund të parandalohen. Më shumë se gjysma e vendeve të prekura janë në Afrikë.

Të tjera