Lifestyle

Mënyra se si ecni tregon për personalitetin tuaj

Autori: Gazeta inFokus 07:13 | 04 January 2022

Ekspertët e gjuhës së trupit thonë se në varësi të shpejtësisë së ecjes, qëndrimit dhe gjatësisë së hapit, ekzistojnë disa stile ecjeje dhe se mënyra se si ecim mund të tregojë se si është personaliteti ynë.

“Ka disa stile ‘kryesore’ të ecjes në të cilat ne mund t’i klasifikojmë të gjithë njerëzit, dhe shumica në të vërtetë përdorin një kombinim të dy kategorive, me njërën që ende mbizotëron,” tha ekspertja e gjuhës së trupit Patti Wood për Bright Side, e cila shtoi personalitete të ndryshme.

Timoni

Nëse pesha e trupit tuaj ‘bie’ përpara dhe hapi juaj është i shpejtë, ju jeni “timoni”. Ky djalë shpesh bën diçka tjetër gjatë ecjes, p.sh. butonin në celular, mendoni për probleme të ndryshme ose krijoni një lloj liste në kokën tuaj. “Nëse ka një pengesë në rrugën tuaj, do të gjeni rrugën më të drejtpërdrejtë përmes ose rreth saj,” tha Wood. Përveç kësaj, ju e dini se si të ekzekutoni një plan, jeni shumë produktiv, logjik dhe ka shumë të ngjarë shumë inteligjent. Megjithatë, Wood ju këshillon të ngadalësoni dhe të ndjeni botën përreth jush të paktën herë pas here.

Magjepsës

Nëse ecni me gjoksin e shtrirë dhe shpatullat, shpinën dhe kokën të ngritur lart, me siguri jeni një “magjepsës”. Ashtu si “timoni”, ecni shpejt, por keni një hap “elastik”, optimist. Ata buzëqeshin kalimthi, bëjnë kontakt me sy ose përshëndesin me zë të lartë, dhe sipas Wood, shumë politikanë dhe të famshëm kanë një stil të ecjes “magjepsëse”. Ata janë argëtues, karizmatikë dhe të aftë në shoqëri, dhe personaliteti i tyre tërhiqet në qendër të vëmendjes. Megjithatë, Wood i këshillon ata të ulin entuziazmin dhe të mendojnë para se të veprojnë. “Mendo pak, a është një kohë e mirë për t’u dalluar apo është një mundësi për të qëndruar mënjanë dhe për t’ua lënë mundësinë të tjerëve?” tha ajo.

Ndihmës

Nëse pesha juaj shpërndahet në këmbë dhe jo përpara apo mbrapa, kjo është një shenjë se ju jeni një “ndihmës”. Ju ecni me një ritëm mesatar, dhe lëvizjet tuaja janë ‘të buta’ – dhe mburreni në mënyrë delikate. Ju prireni të bëni gjeste ndërsa ecni, megjithëse preferoni kontaktin me sy. Jeni më të interesuar për njerëzit sesa për detyrat dhe ju pëlqen jeta private dhe karriera juaj nuk është e rëndësishme për ju. Ju ndjeni kënaqësi të madhe kur jeni pjesë e një grupi, ju pëlqen të rrini me familjen dhe të merrni pjesë në aktivitete në grup. “Përpiquni të qëndroni të fokusuar kur jeni afër dikujt që po përpiqeni t’i bëni përshtypje,” këshillon Wood.

Frikacak

Nëse ecni në heshtje dhe me gishtat e këmbëve me sytë e ‘ngjitur’ për dysheme, me siguri jeni një “frikacak”. Ritmi juaj është i ngadaltë dhe i kujdesshëm, sikur keni frikë të hidhni hapin e gabuar. Duart tuaja mbahen pranë trupit tuaj, sikur nuk dëshironi të ndërhyni në hapësirën personale të dikujt tjetër. Mos e përdorni celularin gjatë ecjes ose mos ndërveproni me miqtë – përveçse kur duhet. Me shumë mundësi jeni introvert, por i sjellshëm. Trajtojini të tjerët ashtu siç do të dëshironit t’ju trajtonin. Megjithatë, duke marrë parasysh natyrën tuaj, ju nuk thoni shumë, por prisni që njerëzit tashmë të dinë gjithçka. Kjo mund të çojë në komplikime me të tjerët që do të ngatërrojnë sjelljen tuaj nervoze. “Bëni çmos që të komunikoni sa më verbalisht dhe përpiquni të gjeni mënyrën më të bukur për t’u shprehur dhe do të habiteni se sa më e lehtë do t’ju bëhet jeta”, tha Wood.

Të tjera