Shëndetësi

Mbushjet e dhëmbëve, një vrasës i heshtur që shpesh nuk e dimë

Autori: Gazeta inFokus 14:11 | 18 February 2020

Disa lloje të mbushjeve dentare mund të përmbajnë mërkur brenda tyre dhe mund të jenë të rrezikshme sepse është një substancë toksike. Le të shohim se cilat janë problemet.

Mërkuri është përdorur për një kohë të gjatë nga të gjithë dentistët që nga shekulli XIX për të bërë mbushjet e dhëmbëve, shumë shpesh sepse ishte zgjedhja më e lirë.

Mbushjet e argjendit përmbajnë rreth 50% mërkur. Mërkuri mund të na dëmtojë pavarësisht se sa e vogël është sasia.

Për shembull, në Shtetet e Bashkuara, mbushjet e argjendit përdoren gjerësisht, dhe ka rreth 100 milion amerikanë, që kanë këtë lloj mbushjeje, të cilët gjithashtu duket se janë toksikë.

Mbushjet e argjendit quhen në këtë mënyrë, por brenda tyre përmbajnë një sasi minimale në krahasim me gjithçka tjetër, rreth 32%.

Ndërsa përqindja e mërkurit është pothuajse 50%, atëherë mund të gjejmë kallaj, bakër dhe zink, dhe ky kombinim quhet amalgam, nga dentistët.

Kjo përbërje reziston për një kohë të gjatë, dhe gjithashtu forcon dhëmbin në zgavrën e krijuar, dhe e ndihmon atë të mos prishet.

Mbushjet e argjendit janë të rrezikshme sepse ato mund të shkaktojnë sëmundje të caktuara siç janë: pagjumësia, problemet e veshkave, problemet me frymëmarrjen, dëmtimi neurologjik.

Sipas një studimi të Universitetit të Uashingtonit, edhe doza të vogla mund të shkaktojnë probleme.

Që nga 1 korriku 2018, Parlamenti Evropian ka ndaluar përdorimin e një aliazhi metalik mërkuri për fëmijët nën moshën 15 vjeç, për gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë fëmijët me gji.

Këto rekomandime janë ndjekur në Norvegji, Suedi dhe Danimarkë, ku ky aliazh metalik dentare tani është ndaluar.

Një metodë për të zvogëluar efektin e mërkurit në trupin tonë është marrja e spirulinës, sepse vepron duke neutralizuar toksinat, dhe ato më pas largohen nga trupi.

Për çdo informacion shtesë ose informacion të mëtejshëm është gjithmonë mirë të pyesni dentistin e besuar ose mjekun e familjes.

Të tjera