Lajme

Mbi 65 % e serbeve nuk besojnë se Kosova mund të kthehet nën administrimin serb

Autori: Gazeta inFokus 17:45 | 30 March 2023

Një sondazh të kryer nga Qendra për Kërkim, Transparencë dhe Përgjegjësi në Beograd, ka treguar se shumica e qytetarëve në Serbi (mbi 65 për qind) nuk besojnë se Kosova mund të kthehet nën administrimin e Serbisë.

Sipas sondazhit, të cilin e ka publikuar “N1”, në pyetjen se se cila do të ishte zgjidhja ideale për Kosovën, 38 për qind e qytetarëve nuk kanë përgjigje. E njëjta përqindje e atyre që nuk e dinë se cili mund të jetë rezultati aktual i negociatave aktuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Ndërsa një e treta e qytetarëve (34 për qind) besojnë se do të ishte ideale që Kosova të mbetej brenda Serbisë, me një shkallë më të madhe ose më të vogël autonomie. Çdo i pesti person (20 për qind) beson se zgjidhja më e mirë do të ishte njohja e pavarësisë së Kosovës. 8 për qind), ndarja e territorit (7 për qind) ose pranimi i propozimit franko-gjerman (5 për qind)”, tregoi sondazhi,

Në anën tjetër, sipas sondazhit, 35 për qind e qytetarëve e shohin njohjen e Kosovës (22 për qind), ndarjen e territorit (4 për qind), pranimin e planit franko-gjerman (9 për qind), si zgjidhje jo domosdoshmërisht ideale. por është realiste, ndërsa 14 për qind e qytetarëve besojnë se Kosova si pjesë e Serbisë është zgjidhje realiste.

“Pothuajse një e treta e qytetarëve (30 për qind) thonë hapur se nuk e dinë se çfarë përfshin plani franko-gjerman dhe vetëm 7 për qind e tyre besojnë se ky është një hap drejt marrëveshjes përfundimtare ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës. Kur qytetarëve u shpjegohet përmbajtja e propozimit, shumica nuk e konsideron të pranueshme”, thuhet në sondazh.

“Vetëm 26 për qind e qytetarëve do ta pranonin planin dhe 20 për qind e tyre thonë se do ta pranonin pavarësinë e Kosovës në këmbim të sigurimit të një pozite më të mirë për serbët. Qytetarët që e konsiderojnë të pranueshëm propozimin aktual, shumica e shohin si realiste njohjen e Kosovës, ndarjen e territorit apo pranimin e planit franko-gjerman dhe disi më rrallë si zgjidhje ideale për çështjen e Kosovës”, thuhet në sondazh.

Anketa është realizuar përmes telefonit në një mostër përfaqësuese (1011 të anketuar) të qytetarëve të rritur të Republikës së Serbisë, në periudhën prej 25 shkurt deri më 3 mars 2023.

Transfero studimet në Universum dhe merr diplomë të fuqizuar nga Universiteti më i madh në SHBA!

Të tjera