Lifestyle

Mbani një gotë me ujë pranë shtratit? Mjekët shpjegojnë pse ky është një gabim i madh

Autori: Gazeta inFokus 11:01 | 29 September 2022

A mbani gjithmonë një gotë ujë pranë shtratit tuaj? Kjo është një mënyrë për t’i kujtuar vetes që të pini ujë dhe të qëndroni të hidratuar kur lexoni, shikoni TV ose flini. Por mjekët paralajmërojnë se kjo nuk është një ide e mirë. Grimca të ndryshme, pluhur, por edhe një mizë apo një mushkonjë mund të bjerë në të.

Prandaj, është gjithmonë më mirë që thjesht të hidhni ujë të freskët në një gotë në mëngjes ose në mbrëmje dhe ta pini atë. Uji gjithashtu mund të ndryshojë shijen e tij gjatë natës. Nëse pini ujë të pijshëm nga rubineti, ka shumë të ngjarë që ai të përmbajë dezinfektues si klori.

Klori do të avullojë gjatë natës dhe uji do të ndryshojë shijen e tij. Në të njëjtën kohë, vlera e pH e ujit ndryshon. Kur lini një gotë me ujë në një tavolinë kafeje ose pranë shtratit, një sasi e vogël e dioksidit të karbonit absorbohet, duke bërë që pH e ujit të bjerë pak sa për të ndryshuar shijen e saj.

A është kjo e rrezikshme?

Uji i thjeshtë nuk përmban sheqerna, yndyrna dhe proteina që mund të fillojnë të shpërbëhen, kështu që pavarësisht shijes së pazakontë, nuk është i pashëndetshëm. Nga ana tjetër, nëse përdorni gjithmonë të njëjtën gotë, mos e lani rregullisht dhe as mos e ndani me dikë, ka më shumë mundësi që në sipërfaqen e saj të shfaqen mikroorganizma të dëmshëm.

Gjithashtu duhet pasur parasysh se sa herë që pimë një gllënjkë ujë dhe prekim gotën, transferojmë shumë mikroorganizma në të. Nëse e bëjmë këtë para se të shkojmë në shtrat, ato do të shumohen ndjeshëm deri në mëngjes.

Të tjera