Uncategorized

Masat antiepidemike nxitin më tej rritjen ekonomike

Autori: Gazeta inFokus 14:43 | 20 January 2023

Kohët e fundit, në bazë të analizave mbi ndryshimet e mundshme të virusit, gjendjen epidemike dhe punët e parandalimit dhe të kontrollit, Kina ka përmirësuar në kohë masat antiepidemike. Presidenti i Forumit Ekonomik Botëror Borge Brende mendon që masat e reja antiepidemike të Kinës do të nxitin më tej rritjen ekonomike dhe kjo është në të mirë të mëkëmbjes ekonomike të botës.

Në tre vjetët e fundit, Kina ka ndarë informacionet epidemike me bashkësinë ndërkombëtare dhe ka ofruar të dhënat shkencore për kontrollin epidemik, kërkimin e vaksinave dhe testimin e virusit. Në kohën më të parë, Kina ka njoftuar Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSh) për gjendjen epidemike, ka përcaktuar patogjenin e virusit, ka ndarë renditjen gjenetike të virusit dhe ka publikuar protokollet e mjekimit dhe të parandalimit. Sipas të dhënave statistikore, në tre vjetët e fundit, Kina ka bërë mbi 60 shkëmbime teknike me OBSh-në. Vetëm në muajin e fundit, janë zhvilluar pesë shkëmbime teknike me OBSh-në.

Nga ana ekonomike, në vitin 2020 Kina ishte ekonomia e parë kryesore që shënoi rritje. Në vitin 2021, rritja e Kinës u rendit në vendin e parë të ekonomive kryesore të botës. Vjet, vëllimi i përgjithshëm i ekonomisë kineze i kaloi 120 trilionë juanët, 3 % më shumë se në vitin 2021, dhe kjo ishte një rritje e shpejtë në krahasim me ekonomitë e tjera kryesore të botës . Sekretari i përgjithshëm i Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) Mathias Cormann u shpreh se ai i mirëpret masat e reja antiepidemike të Kinës, pasi kjo do të jetë në të mirë të funksionimit efektiv të zinxhirit të furnizimit dhe të zbutjes së inflacionit global.

 

Ofertë marramendëse nga Sharr Travel, me 75 euro vizitoni Vlorën, Tiranën e Beratin

Të tjera