Lajme

Lulzim Peci për marrëveshjen finale me Serbinë: Me rëndësi njohja nga pesë vendet e BE-së

Autori: Gazeta inFokus 12:22 | 10 January 2022

Drejtori i Institutit KIPRED, Lulzim Peci është i bindur se nëse ekziston vullneti politik marrëveshja mes Kosovës dhe Serbisë mund të arrihet pas zgjedhjeve presidenciale në Serbi. Sipas tij, duhet të kuptohen edhe pritshmëritë e pesë vendeve mosnjohëse të Bashkimit Evropian në mënyrë që të sigurohet njohja e tyre e që vlerësohet e domosdoshme për Kosovën.

Peci shprehet se të dyja palët, si Kosova ashtu edhe Serbia, i dinë çështjet për të cilët duhet arritur marrëveshja prandaj edhe akti final i dialogut nuk është vështirë i arritshëm nëse ka vullnet nga palët.

“Marrëveshja mund të arrihet pas zgjedhjeve presidenciale në Serbi nëse ka vullnet nga të dyja palët. Unë mendoj se marrëveshjes Kosovë-Serbi nuk i nevojitet më shumë se 2-3 muaj që të arrihet, pasi dihen çështjet që duhen diskutuar, diskutimi i tyre nuk merr kohë më shumë se kaq. Mirëpo nevojitet vullneti politik i të dyja palëve por po ashtu edhe nga presioni i bashkësisë ndërkombëtare që do ta ushtrojë në raport me Beogradin dhe Prishtinën”, tha Peci.

-Advertisement-

Peci thotë për KosovaPress se mosnjohja e Kosovës nga pesë vendet e Bashkimit Evropian i ka dhënë një avantazh shumë të madh Serbisë në Bruksel.

Ish-ambasadori i Kosovës në Suedi, thekson se bisedimet për rregullimin e raporteve Kosovë-Serbi, duhet të përcillen me biseda paralele të Uashingtonit dhe të Brukselit me pesë vendet mosnjohëse në mënyrë që këto të fundit ta njohin pavarësinë e vendit.

“Këtu e kemi një defekt shumë të madh për vendin tonë në aspekt struktural, sepse mosnjohja nga pesë vendet e BE-së, i ka dhënë një avantazh shumë të madh Serbisë në Bruksel dhe në këtë aspekt unë mendoj që këto biseda, të cilat do të mbahen mes Kosovës dhe Serbisë, për rregullimin e raporteve të tyre, duhet të përcillen edhe me biseda paralele të Uashingtonit dhe të Brukselit me pesë vendet mosnjohjese, sepse ky nuk është një proces një dimensional, por duhet të bëhen negociata me këto shtete se në çfarë kondita do të njohin pavarësinë e Kosovës dhe çfarë rezultati duhet të ketë ky dialog që ato të njohin pavarësinë e Kosovës”, thotë Peci.

Peci thekson se njohja nga pesë vendet e BE-së është e domosdoshme, në mënyrë që mosnjohja nga Serbia të mbetet problem vetëm i Serbisë dhe jo i Kosovës.

“Unë nuk pres që tani Serbia të njeh Kosovën në mënyrë eksplicite. Mirëpo, për ne është me rëndësi njohja nga pesë vendet e BE-së, apo nga katër të NATO-s, sepse me njohjen e tyre njohja e Kosovës do të bëhet problem i Serbisë dhe jo i Kosovës, ata do të kenë problem kur dëshirojnë të hyjnë në Bashkimin Evropian”, thotë ai.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
KosovaMed përmbyll vitin me sukses – dhuron donacione për QKMF-në e Junikut

Të tjera