Lajme

Legalizimi i kanabisit, Mali i Zi pozicionohet qartë

Autori: Gazeta inFokus 17:48 | 05 June 2022

Mali i Zi ka mbështetur legalizimin e kanabisit për qëllime mjekësore. Lëvizja Qytetare (GP) URA dhe Partia Popullore Socialiste (SNP) janë shprehur pro legalizimit të kanabisit mjekësor, megjithëse nisma në fjalë kundërshtohet nga Lëvizja për Ndryshim (PZP).

Mediet vendase raportojnë se SDP do të propozojë një ligj që legalizon përdorimin e vajit të kanabisit për qëllime mjekësore.

URA tha se, duke qenë se studimet përkatëse kanë vërtetuar efektivitetin e vajit të marihuanës dhe kanabisit në sasi të kufizuar në gjendjet më të rënda patologjike të organizmit, por edhe në disa probleme psikologjike, mendojnë se është e drejtë legalizimi i këtyre substancave për qëllime mjekësore në Mal të Zi.

“Legalizimi i përdorimit të këtyre substancave për qëllime mjekësore do të rregullojë këtë zonë, e cila tashmë po bëhet jashtë flukseve legale në zonën gri, pa mbikëqyrjen e ekspertëve, pra mjekëve dhe do të mundësojë hyrje shtesë parash në buxhetin e shtetit”, tha zëdhënësi i URA Bojan Jevric për MINA .

Ai tha se në tekstin e ligjit duhet të specifikohet doza që mund të merret legalisht, nën mbikëqyrjen e mjekut.

Zëdhënësi i BS, Adel Omeragic tha se Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti i Shëndetit Publik, si institucione profesionale që merren me shëndetin e përgjithshëm publik, duhet të vlerësojnë se sa do të ndikojë miratimi i një nisme të tillë në shëndetin e përgjithshëm.

“Dihet se vaji i kanabisit përdoret për të lehtësuar shumë sëmundje, madje edhe ato më të rëndat, si Parkinson dhe Alzheimer. “Si shembuj të vendeve që kanë legalizuar tashmë vajin e kanabisit, ne kemi Kroacinë dhe Maqedoninë e Veriut”, shtoi ai.

Shqipëria do të legalizojë kanabisin për qëllime mjekësore. Kështu deklaroi kryeministri Edi Rama në muajin Prill pas publikimit të rezultateve të Këshillimit Kombëtar, sipas të cilit 61 për qind e shqiptarëve të pyetur janë shprehur pro legalizimit të kanabisit për përdorim mjekësor.

Të tjera