Lajme

Kur kujtojmë Reçakun, kujtojmë njeriun e madh William Walker

Autori: Gazeta inFokus 16:15 | 12 January 2019

William Walker ishte zëri më i fuqishëm për gjenocidin në Reçak.

Lufta e bërë në Reçak, e cila kulmoi me Masakrën e Reçakut, u bë lajm i botës me anë të fotografive por edhe zërit të diplomatit amerikan William Walker, transmeton Gazeta inFokus.

Masakra e 15 janarit 1999 ishte ndër më të tmerrshmet në Kosovë, dhe Walker ishte ai që e përhapi nëpër botë lajmin se në Kosovë popullësia po vritej nga serbët.

Walker morri detyrën të hetonte më shumë këtë Masakër, ndërsa vetëm tri ditë më pas, Qeveria e Jugosllavisë e shpalli atë persona non grata.

Veteran US diplomat William Walker, whose declaration of a massacre in Racak by Serb security forces paved the way for the 1999 NATO bombing campaign in Kosovo, visits the village today on the 19th anniversary of the massacre. In Kosovo, he is revered as a hero. #racak #kosovo

Ai po i bënte presion patologes francize Helena Ranta e cila ishte kryesuese e forenzikës asokohe, për të ndihmuar në zbardhjen e masakrës së tmerrshme.

Për shqiptarët, William Walker mbetet heroi i kësaj kohe, dhe i përjetshëm, në kërkim të drejtësisë për Masakrën e Reçakut por edhe për të gjithë të vrarët.

Këtë vit shënohet një tjetër përvjetor i kësaj Masakre makabre.

Të tjera