Lajme

Kosova-Women 4 Women ndan përvojën në ngjarjen e Tajvanit për muajin e historisë së grave

Autori: Gazeta inFokus 11:20 | 19 March 2021

Në respekt të Muajit të Historisë së Grave, Fondacioni i Tajvanit për Promovimin dhe Zhvillimin e të Drejtave të Grave (FWRPD) po koordinon një seri aktivitetesh në Mars, duke përfshirë edhe webinarin PERSHPEJTIMIN E FUQIZIMIT EKONOMIK TE GRAVE , organizuar nga Fondacioni dhe Ministria e Punëve të Jashtme më 18 Mars.

Ministrja e Tajvanit pa Portofol Audrey Tang, Sekretarja e Shtetit në Ministrinë e Barazisë Gjinore të Suedisë, Karin Strandås, Ambasadorja e Tajvanit Lin Ching-Yi dhe Dr. liriana Gashi, Drejtore Ekzekutive e Kosova-Women 4 Women (K-W4W) morën pjesë në dialog.

Iliriana Gashi, e cila kishte qenë në Tajvan, ndau përvojat e saj në avancimin e të drejtave ekonomike dhe pavarësisë së grave në Kosovë. Ajo tregoi për papunësinë e lartë të grave në Kosovë. Në Kosovë, vetëm 20% e grave janë pjesëmarrëse aktive të regjistruara në tregun e punës, krahasuar me 65.7% të burrave. Për më tepër, vetëm 13% e grave në moshë pune janë të punësuara në krahasim me 47% të burrave. Organizata e saj ka ndihmuar fuqizimin social dhe ekonomik të grave që nga viti 1999, ku rreth 35,000 kanë marrë trajnime për fuqizimin social dhe ekonomik. Si rezultat i punës së tyre, mbi 10 biznese dhe 50 shoqata janë krijuar nga gratë që kanë mbaruar programet e tyre. Gashi gjithashtu shprehu mirënjohjen e saj për financimin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Tajvanit për kompjuterët dhe printerët K-W4W.

Për shkak të ndikimit pandemik, qeveria dhe parlamenti i Kosovës kanë programe të veçanta që mbështesin drejtpërdrejt bizneset në pronësi të grave. Gashi tha, megjithatë, gratë në Kosovë kanë
pësuar punë të humbura në sektorin informal, të tilla si kujdesi për fëmijët, mirëmbajtja e shtëpive. K-W4W ka organizuar pagesën e një page minimale për gratë që kanë humbur punën.
K-W4W mirëpret gjithashtu bizneset lokale për të përdorur inkubatorin e saj të biznesit në ndërtesën e vet. Për më tepër, K-W4W ka bashkëpunuar me kompani shumëkombëshe. Bashkëpunimi me Body Shop në fushatën e tyre “Ejani së bashku, veprojmë së bashku”; i ka dhënë një mundësi për fonde njërës prej anëtarëve të saj. Ky është një shembull i shkëlqyeshëm së fundmi i investimit në fuqizimin e grave dhe mbështetjes së grave të margjinalizuara për të fituar. Dhënia e të drejtave të grave dhe më shumë fuqi ekonomike në dorën e grave është e mirë edhe për burrat, tha Gashi.

Sesioni i 65-të i #UN #CSW zhvillohet nga 15-26 Mars. Mbajtur si pjesë e forumit të organizatës joqeveritare në Komisionin e KB për Statusin e Gruas (OJQ-QPS), do të ketë edhe 26 sesione paralele të organizuara nga OJQ Tajvaneze. Pjesëmarrja aktive e organizatave të shoqërisë civile të Tajvanit në forumin e OJQ-CSW është një tregues i përparimeve që Tajvani ka bërë drejt barazisë gjinore në vitet e fundit.

Për shkak të # COVID-19, OJQ-CSW65 do të jetë kryesisht një ngjarje virtuale. Pavarësisht nga kufizimet, pjesëmarrja entuziaste e OJQ-ve të Tajvanit tregon se Tajvani është i gatshëm të shkojë në rrugën drejt garës post-pandemike për barazinë gjinore.

Të tjera