Uncategorized

Kompanitë kineze po përjetojnë rritje modeste në BE

Autori: Gazeta inFokus 10:36 | 22 October 2021

Bizneset kineze patën një rritje modeste në vendet e Bashkimit Evropian në vitin 2020 dhe lehtësia e të bërit biznes vazhdon të bjerë, sipas një raporti vjetor të publikuar nga Dhoma kineze e Tregtisë në BE (CCCEU). Raporti vlerëson se pavarësisht ndikimit të pandemisë Covid-19, kompanitë kineze regjistruan të ardhura totale prej 150.3 miliardë eurosh në 27 vendet anëtare të BE-së vitin e kaluar, me një rritje prej 1.4% krahasuar me një vit më parë, përcjell “Xinhua”.

Në dokument thuhet se sipas vlerësimit të përgjithshëm të kompanive kineze, lehtësia e të bërit biznes në BE në vitin 2021 ra për të dytin vit radhazi, me rezultatet më të ulëta se në të kaluarën në klimën politike dhe mjedisin e biznesit.

Xu Haifeng, president i CCCEU, deklaroi se Kina tani është partneri i parë tregtar i BE-së për mallrat, pavarësisht sfidave të paraqitura nga pandemia. Sipas tij, rimëkëmbja ekonomike e Kinës, kërkesa e fortë në Evropë dhe një zinxhir i fortë furnizimi kanë luajtur një rol në rritjen e tregtisë dypalëshe.

Sipas Xu, rëndësia e BE-së si një destinacion investimesh jashtë shtetit po rritet dhe komuniteti i biznesit kinez mbetet i sigurt në zhvillimin afatgjatë të marrëdhënieve ekonomike Kinë-BE, gati për të kontribuuar në bllokun e vazhdueshëm të tranzicionit të dyfishtë të gjelbër dhe digjital.

Megjithatë, sipas raportit, kompanitë kineze janë gjithashtu të shqetësuara për instrumentet e ndryshme të tregtisë të njëanshme të BE-së, tendencën e saj në rritje izoluese dhe rritjen e politizimit të biznesit në bllok.

Raporti rendit gati 70 rekomandime në 10 fusha për përmirësimin e mjedisit të biznesit të BE-së, duke përfshirë intensifikimin e dialogut të politikave në fusha të tilla si shpërndarja e informacionit dhe prokurimet publike, ndërtimi i besimit dhe mirëkuptimi i ndërsjellë strategjik dhe menaxhimi i saktë i dallimeve në modalitetin pragmatik në kornizat dypalëshe ose globale.

Sipas statistikave të Ministrisë kineze të Tregtisë dhe autoriteteve të tjera, deri në fund të vitit 2020, investitorët kinezë kishin krijuar 2800 biznese në BE, duke prekur të gjitha 27 shtetet anëtare të saj dhe duke punësuar rreth 250.000 punonjës të huaj.

Të tjera