Shëndetësi

Kjo është pjesa e trupit që zbulon rrezikun e zhvillimit të 73 sëmundjeve kronike

Autori: Gazeta inFokus 11:06 | 29 September 2023

A ekziston mundësia që vetëm duke matur temperaturën e kyçit të dorës, të marrim informacion se sa rrezik kemi të përballemi me një sërë sëmundjesh të ndryshme në të ardhmen?

Një ekip studiuesish nga Shkolla e Mjekësisë Perelman, argumentojnë se monitorimi i vazhdueshëm i temperaturës së kyçit të dorës mund të zbulojë informacion në lidhje me rrezikun e sëmundjes në të ardhmen për kushte serioze, si diabeti i tipit 2, hipertensioni, sëmundjet e mëlçisë, dështimi i veshkave dhe të tjera. Në studimin e botuar në Nature Communications, argumentohet se monitorimi i saktë dhe i vazhdueshëm dixhital i temperaturës së lëkurës mund të sigurojë njohuri më të thella mjekësore.

Kujtohet se deri më tani temperatura e trupit është shoqëruar me një gamë të kufizuar sëmundjesh, si sindroma metabolike dhe diabeti. Duke përdorur të dhëna shëndetësore nga një popullatë e madhe, studimi i ri zbulon se, në fakt, temperatura e trupit dhe veçanërisht temperatura e kyçit të dorës mund të zbulojnë shumë më tepër sesa mendohej më parë.

-Advertisement-

Për hulumtimin, studiuesit mblodhën të dhënat e më shumë se 92,000 pjesëmarrësve nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar për një javë, gjatë aktiviteteve tipike ditore, duke përfshirë gjumin. Pjesëmarrësit monitoruan temperaturën e kyçit të dorës, duke regjistruar ndryshimet që ndodhën mes ditës dhe natës. Ky regjistrim siguroi të dhëna shtesë si për ritmin cirkadian ashtu edhe për ciklin gjumë-zgjim, së bashku me të dhënat që ndikohen nga kushtet mjedisore, si ulja e temperaturës së brendshme gjatë periudhave të gjumit.

Gjetjet zbuluan se lakimi i temperaturës së kyçit të dorës mund të thotë shumë për shëndetin. Në veçanti, studiuesit arritën në përfundimin se sa më e sheshtë kurba, aq më i madh është rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kronike. Më konkretisht, studimi tregoi se deri në 73 kushte të ndryshme shoqëroheshin me temperaturën e kyçit të dorës. Pjesëmarrësit që treguan ndryshime më të vogla nga dita në natë në leximet e temperaturës së kyçit të dorës, u përballën me një rrezik në rritje të zhvillimit të këtyre kushteve në të ardhmen.

“Ndërsa temperatura është vetëm një aspekt i shëndetit cirkadian të dikujt, këto gjetje i shtohen një numri në rritje të të dhënave shkencore që tregojnë rëndësinë e mbajtjes së zakoneve të shëndetshme cirkadiane, si gjumi i vazhdueshëm dhe aktiviteti fizik”, tha Thomas Brooks, autori kryesor i studimit dhe bashkëpunëtor kërkimor. në Departamentin e Mjekësisë Përkthimore dhe Terapeutikës në Universitetin Penn.

“Këto gjetje na mundësojnë të kombinojmë teknologjinë në zhvillim me monitorimin e shëndetit në një mënyrë të re të fuqishme,” komentuan Carsten Skarke, asistent profesor i Mjekësisë dhe Robert L. McNeil, Jr. autori kryesor i studimit.

“Për shembull, shumë nga ata që mbajnë orë inteligjente tashmë kanë një mjet për të regjistruar temperaturën e trupit të tyre. Në të ardhmen, ky informacion mund të përdoret nga profesionistët e shëndetësisë si një biomarker dixhital, duke zbuluar rrezikun e njerëzve për të zhvilluar sëmundje të caktuara dhe duke lundruar në mënyrë më efektive midis opsioneve të trajtimit të disponueshëm ose kujdesit parandalues”, shtojnë ata.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

Etiketa:
Albi Mall Superliga rikthehet me betejat për Evropë dhe mbijetesë

Të tjera