Lajme

Kina thotë se ka klonuar me sukses 3 ‘super lopë’ shumë produktive

Autori: Gazeta inFokus 11:37 | 02 February 2023

Shkencëtarët kinezë kanë klonuar me sukses tre “super lopë” që mund të prodhojnë një sasi jashtëzakonisht të lartë qumështi, raportoi media shtetërore, duke e quajtur si një përparim për industrinë e qumështit të Kinës për të reduktuar varësinë e saj nga racat e importuara.

Tre lopët, të edukuar nga shkencëtarët nga Universiteti Veriperëndimor i Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore dhe Pylltarisë, kanë lindur në rajonin Ningxia në javët para Vitit të Ri Hënor më 23 janar, raportoi Ningxia Daily, media shtetërore.

Ata u klonuan nga lopë shumë produktive nga raca Holstein Friesian, e cila e kishte origjinën në Holandë. Kafshët e zgjedhura janë të afta të prodhojnë 18 ton qumësht në vit, ose 100 ton qumësht gjatë jetës së tyre.

Kjo është gati 1.7 herë sasia e qumështit të prodhuar nga një lopë mesatare në Shtetet e Bashkuara në vitin 2021, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë .

Jin Yaping, shkencëtari kryesor i projektit, e quajti lindjen e “super lopëve” një “përparim” që lejon Kinën të ruajë lopët më të mira “në një mënyrë ekonomikisht të mundshme”, raportoi gazeta shtetërore Global Times.

Vetëm pesë në 10,000 lopë në Kinë mund të prodhojnë 100 ton qumësht gjatë jetës së tyre, duke i bërë ato një burim të vlefshëm për mbarështim.

Rreth 70% e lopëve qumështore të Kinës importohen nga jashtë, sipas Global Times.

Klinika Zhan Mitrev i kërkon Prokurorisë sqarime, e dorëzon një kallëzim penal

Të tjera