Shëndetësi

Këto produkte në kuzhinën tuaj po shkaktojnë kancer dhe shkatërrojnë mushkëritë

Autori: Gazeta inFokus 13:07 | 15 January 2020

Shoqata Amerikane e mushkërive raporton se “shumë furnizime pastrimi ose produkte shtëpiake mund të irritojnë sytë ose fytin, ose të shkaktojnë dhimbje koke dhe probleme të tjera shëndetësore, përfshirë kancerin. Disa produkte lëshojnë kimikate të rrezikshme, përfshirë përbërës organikë të paqëndrueshëm. Përbërësit e tjerë të dëmshëm përfshijnë amoniakun dhe zbardhuesin.

Rregulli numër një kur keni të bëni me agjentë pastrimi: Asnjëherë mos përzieni zbardhues ose ndonjë produkt që përmban zbardhues me një pastrues që përmban amoniak. Kur përzierja e amoniakut dhe zbardhuesit, ato lëshojnë gazra që mund të shkaktojnë acarim të mushkërive dhe, në raste ekstreme, mund t’ju vrasin.

Dyshohet se ekspozimi ndaj këtyre gazrave mund të kontribuojë në zhvillimin e kancerit; për shembull, dioksina mund të çlirohet nga zbardhuesi i klorit dhe është një kancerogjen i njohur. Prandaj, është e rëndësishme që të ventiloni mirë zonën kur përdorni agjentë të fortë pastrimi siç janë zbardhuesi ose amoniaku. Ju gjithashtu mund të shikoni për produkte që nuk përmbajnë këto kimikate të fuqishme.

Të tjera