Uncategorized

Helikopteri AC352 gati për të hyrë në treg

Autori: Gazeta inFokus 11:50 | 01 August 2022

Helikopteri i shërbimeve me ngritje të mesme AC352 është gati për operim komercial në Kinë, me menaxherët e projektit që shohin potencial të madh në një gamë të gjerë shërbimesh publike dhe fushash biznesi.

Yin Shijun, kryeinxhinieri në administratën e aviacionit, tha se AC352 i ka dhënë fund mungesës së një helikopteri civil me ngritje të mesme të ndërtuar në vend dhe do të përmirësojë fuqishëm industrinë e përgjithshme të aviacionit të vendit dhe sistemin e tij të reagimit ndaj emergjencave.

Ai i kërkoi AVIC të vazhdojë të zhvillojë variante të AC352 dhe të mbledhë dhe përpilojë njohuritë dhe përvojën nga fluturimet testuese dhe certifikimi për të lehtësuar kërkimin, zhvillimin dhe testimin e modeleve të tjera të helikopterëve.
AC352, helikopteri i parë kinez i klasit 7 metrikë ton, u zhvillua bashkë nga AVIC dhe Airbus Helicopters.

Puna për helikopterin filloi në vitin 2006 dhe ai bëri fluturimin e parë në dhjetor 2016 në Harbin.

I shtyrë nga dy motorë turbobosht, helikopteri ka një peshë maksimale ngritjeje prej 7.5 tonë, një kapacitet maksimal mbajtës prej 3 tonësh dhe një shpejtësi lundrimi prej rreth 280 kilometra në orë. Ai mund të fluturojë deri në 850 km në një fluturim të vetëm, sipas AVIC.

Konglomerati i aviacionit në pronësi të shtetit tha se AC352 është një nga helikopterët me madhësi mesatare më të rehatshme dhe miqësore me mjedisin në botë.

I operuar nga dy pilotë, ai mund të transportojë deri në 16 pasagjerë brenda kabinës së tij prej 12 metrash kub.
Lu Weijian, projektuesi kryesor i AC352, tha se avioni ka teknologji të avancuara dhe aftësi të klasit botëror dhe është në gjendje të ndërmarrë shumë detyra si kërkimi dhe shpëtimi, transporti i personelit, transporti ajror mjekësor dhe fluturimet me qira.

“Për shembull, helikopterët në kategorinë 7 tonë janë më të përshtatshmet për operacionet e kërkim-shpëtimit. AC352 është në gjendje të fluturojë në erë të fortë dhe mund të qëndrojë në ajër për një kohë të gjatë. Mund të përdoret gjithashtu për të shuar zjarret në zonat e thella”, tha ai.
Projektuesi tha se helikopteri mund të përmbushë kërkesat operacionale të industrive të ndryshme në tre deri në katër dekadat e ardhshme.

Liu Yongsheng, zëvendës kryeinxhinier në Harbin Aircraft Industry, tha se shumë blerës janë në pritje të dorëzimit të helikopterit dhe prodhimi masiv do të fillojë së shpejti.

AC352 i parë i prodhuar në masë është planifikuar të montohet rreth fundit të këtij viti dhe do t’i dorëzohet një përdoruesi qeveritar në 2024.

Modeli evropian, të cilit Airbus Helicopters i referohet si H175, bëri fluturimin e tij të parë në dhjetor 2009 në Francë dhe u certifikua në janar 2014 nga Agjencia Evropiane e Sigurisë së Aviacionit. Dorëzimi për klientët filloi në dhjetor 2014, sipas Airbus Helicopters.

Të tjera