Shëndetësi

Grupi më i rrallë i gjakut, vetëm 43 persona e kanë në të gjithë botën

Autori: Gazeta inFokus 10:06 | 17 November 2023

“Gjaku i artë” duket se është pikëpyetja më e fundit për stafet mjekësore, pasi vetëm 43 persona në botë e kanë këtë lloj gjaku.

Për herë të parë ky lloj gjaku u zbulua në vitin 1961 te një grua Aborigjene Australiane dhe ky është një tip gjaku që është i ngjashëm me grupin e gjakut zero negativ.

Këtë lloj e ka një në 160 milionë persona, ose 43 në total në të gjithë botën. Këta persona kanë ngjashmëri me grupin O negativ. Janë të dy dhurues universalë, por mund të marrin gjak vetëm nga persona me grupin e tyre të gjakut.

-Advertisement-

Mirëpo, ata ka edhe vështirësi, pasi personat me këtë lloj gjaku jetojnë në vende kaq të largëta si Japonia, Brazili, Irlanda, apo e SHBA, gjë që vështirëson dërgimin e një sasie gjaku nëse kërkohet me urgjencë.

Në rastin e një operacioni të programuar të ndonjërit prej personave me këtë lloj gjaku, më parë ata japin gjak që u ruhet në bankat e gjakut për 45 ditë.Anëtarësohu në grupin e Infokus në Viber: GAZETA INFOKUS – VIBER – ANTARËSOHU

Dhe në grupin e Infokus në Facebook: GAZETA INFOKUS – FACEBOOK – ANTARËSOHU

BURSA të plota në Infermieri dhe PUNËSIM në Gjermani ofrohen nga UNI-Universum International College dhe Klinika Gjermane “Knappschaft”

Të tjera