Lajme

“Gjurmë Shqiptare”: Pikturat parahistorike dhe fortifikimet e lashta në Devoll – tokën ku rrjedhtë Diaboli – Lumi i Djallit (Video)

Autori: Gazeta inFokus 21:59 | 29 April 2017

Historia nis diku gjashtëmijë vjet më parë, pasohet në ato që njihen si pikturat e rralla prehistorike e vazhdon deri në ditët e sotme… Ajo është një mrekulli mes malesh.

Gazetari Marin Mema ka realizuar një dokumentar për Devollin me histori të lashtë, nga vendi që përmendet që nga Ptolemeu në shekullin e II-të. Thuhet se emri rrjedh nga fjala Diaboli, Lumi I Djallit, që rrjedhte andej. Emërtimi ndër vite ishte kështu: Deaboli, Deabolis, Deebu (1273), Deavolis, Dievolis, si dhe Euali (1351, 1367), Drevale, Jevali (1360, 1363), Dievali (1344, 1347, 1359), Devoli (1380)!

Në dokumentar mund të shihni pikturat e rralla parahistorike të realizuar në shkëmbinj dhe fortifikimet e Trajanit, perandorit romak me prejardhje ilire. /Top Channel/Telegrafi/

 

Vip Card e Petrol Company ofron tri herë zbritje

Të tjera