Lajme

Gjigandi i naftës dhe gazit Shell raporton fitimet më të larta në 115 vjet

Autori: Gazeta inFokus 10:55 | 02 February 2023

Gjigandi i naftës dhe gazit Shell ka raportuar fitime vjetore rekord pasi çmimet e energjisë u rritën vitin e kaluar pas pushtimit rus të Ukrainës.

Kompania raportoi fitime prej 39.9 miliardë dollarë për vitin 2022, më të lartat në historinë e saj 115-vjeçare.

Firmat energjetike kanë bërë fitime rekord pasi çmimet e naftës dhe gazit u rritën pas pushtimit të Ukrainës.

Vitin e kaluar, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar prezantoi një taksë të papritur – të quajtur Taksa e Fitimeve të Energjisë – mbi fitimet e firmave për të ndihmuar në financimin e skemës së saj për të ulur faturat e gazit dhe energjisë elektrike.

Së bashku me rritjen e çmimeve të ushqimeve, ajo e ka shtyrë inflacionin – normën me të cilën rriten çmimet – në nivelin më të lartë të 40 viteve.

Qeveria po kufizon faturat e gazit dhe energjisë elektrike, që do të thotë se një familje që përdor një sasi tipike energjie do të paguajë 2500 £ në vit. Në maj, qeveria prezantoi tatimin e saj të papritur mbi fitimet e bëra nga nxjerrja e naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar. Norma fillimisht ishte vendosur në 25%, por u rrit në 35% në nëntor.

Intervistë me Prof. Dr. Vasil Iliev – Prolapsi i organeve gjenitale tek gratë

Të tjera