Lajme

Gjendje alarmante: Pandemia thellon varfërinë në Kosovë

Autori: Doresa Geci 18:50 | 23 February 2021

Mbi 306 mijë qytetarë në Kosovë jetojnë vetëm me 1 euro e 82 centë në ditë.

Kurse me më pak se 1 euro e 30 centë në ditë jetojnë mbi 32 mijë qytetarë në vendin tonë, shkruan Gazeta Infokus.

Kështu bëhet e ditur në të dhënat që Gazeta Infokus ka siguruar nga Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale.

Pandemia ka bërë që varfëria në Kosovë të thellohet edhe më shumë.

“Bazuar në të dhënat e Skemës Sociale, kemi një rritje të përfituesve në ndihmë sociale nga viti 2020 në vitin 2021. Një ndër shkaktarët e kësaj rritje besohet të jetë edhe Pandemia”, thuhet nga MPMS.

E kriza që ka shkaktuar Covid-19 ka bërë që në Kosovë të rritet edhe numri i familjeve të cilat kanë nevojë për ndihmën e shtetit për të mbijetuar.

Derisa në vitin 2019 numri i familjeve që shfrytëzuan ndihmën sociale ishte mbi 24 mijë familje, ndërkohë në vitin 2020 ky numër është rritur.

“Bazuar në të dhënat me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar (dhjetor 2019), numri i shfrytëzuesve të ndihmë sociale në nivel vendi ishin: 24.352 familje, me 98.756 anëtarë të familjes, tani në dhjetor të vitit 2020 janë 25.679 familje me 103.189 anëtarë të familjes”, thuhet në përgjigjet e Ministrisë për Gazetën Infokus.

Mirëpo gjendja e rënduar ekonomike po vazhdon të përkeqësohet edhe këtë vit.

“Në Skemën e Ndihmës Sociale krahasuar fillimin e vitit 2020 dhe fillimin e vitit 2021, është vërejtur një rritje e numrit të kërkesave për të përfituar ndihmë sociale”, kanë deklaruar nga MPMS-ja.

E  për këtë shtresë të shoqërisë, kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti  i cili pritet të udhëheq Qeverinë, thotë që ka një zgjidhje.

“Përafërsisht 100,000 qytetarë të Kosovës jetojnë me më pak se 1 € në ditë, që është rezultat i drejtpërdrejtë i korrupsionit dhe keqmenaxhimit. Qeverisja jonë e mirë dhe skemat tona sociale do të zhdukin varfërinë ekstreme, do të luftojnë korrupsionin dhe do të rikthejnë ndjenjën e drejtësisë në shoqërinë tonë”, ka shkruar Kurti në twitter.

Pandemia po ashtu ka ndikuar që edhe numri i të papunëve të dyfishohet krahasuar me vitin 2019.

Sipas të dhënave që Gazeta Infokus ka siguruar nga Agjencia e Punësimit, numri i të papunëve në vitin 2020 ka shkuar në mbi 168 mijë e 980 qytetarë.

Kurse numri i të papunëve në vitin 2019 ishte 70 mijë e 790 qytetarë.

Sipas Odës së Afarizmit, shteti nuk ka bërë asgjë që kjo shkallë e papunësisë të jetë më e ulët.

”Referuar pyetjeve të cilat keni dërguar, bëjmë të ditur se ne si Odë e Afarizmit të Kosovës në vazhdimësi kemi reaguar lidhur me gjendjen e vështirë ekonomike, e cila është krijuar në vend si pasojë e pandemisë dhe mungesës së ndihmës së duhur nga ana e shtetit.

Referuar hulumtimit të cilin e ka realizuar OAK del se 42.3% e bizneseve kanë deklaruar se kanë ulur numrin e punëtorëve gjatë kohës së pandemisë nga 1 deri në 5 punëtorë, përderisa vetëm 51.9 % kanë arritur të ruajnë numrin e punëtorëve. Ndërsa, asnjë nga respodentët e anketuar nuk ka deklaruar se kanë rritur numrin e punëtorëve”, ka thënë zëdhënësja e Odës së Afarizmit të Kosovës, Fjolla Smajli./Gazeta Infokus/

Të tjera