Lajme

Filozofi i njohur slloven kërkon bashkimin e Kosovës me Shqipërinë – Kjo do ta stabilizoi Ballkanin

Autori: Gazeta inFokus 14:38 | 23 April 2021

Filozofi slloven, Slavoj Zhizhek ka dalur hapur pro bashkimit të Kosovës me Shqipërinë. Në një intervistë të tij, të shpërndarë në rrjetet sociale ai ka folur për bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë, të cilën e quan “një temë të ndaluar”, mirëpo që sipas tij kjo do të ishte zgjidhja më e natyrshme që mund të jetë për Ballkanin.

E mënyra më e mirë për bashkimin në mes të Kosovës dhe Shqipërisë sipas filozofit slloven është që të ketë shkëmbim territoresh, transmeton Gazeta inFokus.

“Pse nuk ka ardhur në disa shkëmbime territoriale, midis: Për mua duket qartë se është racionale. Midis Serbisë dhe Kosovës. Që Kosova të marrë një pjesë të Sanxhakut atje dhe t’u japë atyre pjesë të Kosovës, të cilat janë serbe”, ka deklaruar Zhizhak.

Ky është dokumenti joformal për ripërcaktimin e kufijve në Ballkan, përmendet edhe bashkimi i Kosovës me Shqipërinë

Dhe më pas sipas tij të lejohet edhe bashkimi Kosovë – Shqipëri.

Kjo është deklarata e tij e plotë e përkthyer në shqip:

“Kemi dy shtete shqiptare, Shqipërinë dhe Kosovën. Të dyja zyrtarisht janë plotësisht autonome. Por nëse kërkoni gjënë më të natyrshme, ata të bashkohen.

Kjo është plotësisht një temë e ndaluar. Miq nga Kosova më kanë thënë se madje kanë ndërtuar tani një autostradë midis Tiranës dhe Prishtinës.

Ata, pjesërisht ilegalisht e ndërtuan atë. Dhe mendoj se këtu duhet menduar shumë në mënyrë jo-konvencionale.

Tani do të them diçka të tmerrshme. Tani kjo është si “Politika primitive nga konaku”. Por kjo mund të ketë funksionuar në të vërtetë.

Pse nuk ka ardhur në disa shkëmbime territoriale, midis: Për mua duket qartë se është racionale. Midis Serbisë dhe Kosovës. Që Kosova të marrë një pjesë të Sanxhakut atje dhe t’u japë atyre pjesë të Kosovës, të cilat janë serbe.

Dhe pas kësaj të lejohet për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Ndoshta atëherë: Këto janë gjëra shumë traumatike, nuk do të përfshihesha.

Kjo është Shqipëria e re – Kosova, merrni diçka nga Maqedonia, por mendoj se në një farë mënyre ndoshta do të stabilizoheshin gjërat”, ka deklaruar ai.

Slivoj Zhizhak është një filozof slloven, një studiues në Departamentin e Filozofisë të Universitetit të Lubjana Fakulteti i Arti dhe drejtori ndërkombëtar i Institutit Birkbeck për Shkencat Humane të Universitetit të Londrës.

Ai është gjithashtu Studiues i Shquar Global në Universitetin Kyung Hee në Seul dhe Profesor i Shquar Global i Gjermanisë në Universitetin e Neë York-ut.

Zhizhak punon në lëndë duke përfshirë filozofinë kontinentale, psikanalizën, teorinë politike, studimet kulturore, kritikën e artit, kritikën e filmit, marksizmin, hegelianizmin dhe teologjinë./Gazeta inFokus/

Të tjera