Lajme

Ekonomia globale: Ekspertët norvegjezë japin paralajmërimin alarmues

Autori: Gazeta inFokus 21:09 | 03 May 2022

Fondi Norvegjez i Pensionit pret mundësi të vështira në tregjet anembanë botës në kohët që vijnë për shkak të ngjarjeve gjeopolitike dhe inflacionit, deklaroi sot kreu i këtij fondi Nicolai Tangen.

Fondi norvegjez po investon të ardhurat nga nafta në daljen në pension të qytetarëve për të cilët ka mbledhur gjithsej 11.657 trilionë krona (1.217 trilionë euro) deri në fund të marsit.

Në tre muajt e parë të këtij viti, fondi regjistroi një kthim negativ nga investimi prej 4.9 për qind, që korrespondon me një rënie në 653 miliardë krona për shkak të trazirave gjeopolitike që preku gjithashtu tregjet, tha Trond Grande, zëvendës shefi ekzekutiv, në fund të prillit.

Drejtori ekzekutiv Nicolai Tangen paralajmëroi sërish në Parlamentin norvegjez të martën për pasojat ekonomike të luftës në Ukrainë. Inflacioni është forcuar para luftës dhe tani rritja e çmimeve është përshpejtuar më tej, ndërsa normat e interesit mbeten shumë të ulëta dhe çmimet e aksioneve të larta, shpjegoi ai.

“Pasojat gjeopolitike të luftës janë të vështira për t’u parashikuar, por ndoshta po përballemi me ndryshimet më të mëdha në 30 vjetët e fundit”, tha kreu i fondit të pensioneve para ligjvënësve.

“Nuk ka dyshim se fërkimi në rritje midis superfuqive dhe përmbysja e procesit të globalizimit do të ndikojë në tregje,” tha Tangen.

Fondi, i cili investon kursimet e tij të pensioneve në aksione të huaja, obligacione, prona të paluajtshme dhe projekte të energjisë së rinovueshme, nuk ka “ku të fshihet” dhe duhet të menaxhojë rrezikun që vjen me ekspozimin ndaj tregjeve globale, shtoi ai.E gjithë kjo do të thotë se kemi një rrugë të vështirë përpara nesh”, përfundoi Tangen.

Fondi bleu aksionin e parë të drejtpërdrejtë në një projekt të energjisë së rinovuar, një fermë ere në Holandë, në prill të vitit të kaluar, por që atëherë nuk ka investuar në projekte të tilla.

Tangen tha se do t’u duhet kohë, megjithëse fondi ka leje nga parlamenti për të investuar deri në dy për qind të vlerës totale në këtë lloj prone.“Konkurrenca në këtë fushë është e ashpër dhe është e vështirë të gjenden projekte të mira”, shtoi ai.

Fondi u krijua në vitin 1996 dhe zotëron aksione në 9300 kompani në mbarë botën dhe 1.3 për qind të të gjitha aksioneve të listuar në mbarë botën. Deri më tani, ai ka fituar 230.000 dollarë për çdo qytetar të rritur dhe çdo fëmijë në Norvegji.

Të tjera