Fun & Video

Dënohet me 8 mijë vjet! Përse këtij personi i ndalohet që të dalë nga Izraeli deri në 9999?

Autori: Gazeta inFokus 10:50 | 28 December 2021

Nuk e kishit dëgjuar ndonjëherë. Por ky është vendimi i një gjykate në Izrael.

Një shtetasi australian i është ndaluar të largohet nga ky vend për gati 8000 vjet pasi gruaja e tij izraelite ngriti një çështje divorci kundër tij.

Noam Huppert, 44-vjeç, është urdhëruar nga një gjykatë ose të paguajë më shumë se 3 milionë dollarë në pagesat e ardhshme të mbështetjes së fëmijëve ose atij i ndalohet të largohet nga vendi deri më 31 dhjetor 9999, raporton news.com.au.

Australiani u zhvendos në Izrael në vitin 2012 për të qëndruar më pranë dy fëmijëve të tij të vegjël pasi gruaja e tij e larguar u kthye në vend dhe ngriti një çështje në një gjykatë izraelite sipas ligjit të divorcit që është quajtur “dragonian dhe i tepruar” nga aktivistët e të drejtave të njeriut.

“Që nga viti 2013, unë jam i mbyllur në Izrael”, tha ai, duke shtuar se ai është një nga qytetarët australianë që janë “persekutuar nga sistemi izraelit i ‘drejtësisë’ vetëm sepse ishin të martuar me gra izraelite”.

Sipas faqes së internetit, gjykata ka lëshuar një urdhër të ashtuquajtur “qëndrim-dalje” ndaj tij, duke i ndaluar të largohet nga vendi edhe për pushime apo punë, derisa të paguajë “borxhin e ardhshëm” për mirëmbajtjen e dy fëmijëve të tij, derisa të mbushin 18-vjeç.

Ai tani dëshiron të ndajë historinë e tij me botën në mënyrë që “të ndihmojë australianë të tjerë që mund të vuajnë këtë përvojë fjalë për fjalë kërcënuese për jetën”.

Një gazetar i pavarur britanik, i cili ka punuar për këtë çështje për të rritur ndërgjegjësimin, tha se mund të ketë qindra qytetarë australianë që gjithashtu do të përballeshin me të njëjtin problem.

“Nuk mund të merrja numra nga asnjë ambasadë e huaj”, tha Marianne Azizi.

Autori ka shkruar një libër “Sour Milk & Stolen Honey” për luftën e një gruaje për të shpëtuar burrin e saj të mbajtur peng nga ligjet familjare të Izraelit dhe gjithashtu shfaqet në një dokumentar të drejtuar nga regjisori Sorin Luca i quajtur Urdhri No Exit.

Ajo filloi të mblidhte dëshmi pasi burri i saj u bllokua në Izrael pasi ai shkoi atje për të vizituar fëmijët e tij.

Blogeri Adam Herscu, i cili shkruan për çështjet gjinore, e quajti ndalimin e udhëtimit të të huajve dhe ligjet e familjes “drakoniane” në artikullin e tij në “Times of Israel” në vitin 2013.

“Nëse po planifikoni të transferoheni në Izrael dhe të krijoni një familje atje, duhet të kuptoni se ligjet e familjes janë drakoniane dhe tepër diskriminuese ndaj burrave – se ka shanse të mira që të trajtoheni si kriminel”, ka shkruar ai.

Të tjera