Shëndetësi

Daton që në vitin 1500, ja çfarë efekti ka qepa nëse e fusni në çorape

Autori: Gazeta inFokus 09:58 | 13 January 2020

Origjina e ilaçit

Ky ilaç është shpikur qysh në vitet 1500, sipas Shoqatës Kombëtare të Qepëve, kur besohej gjerësisht se vendosja e qepës së papërpunuar, të prerë përreth shtëpisë tuaj, mund t’ju mbrojë nga murtaja bubonike. Në ato ditë, mendohej se infeksionet përhapeshin nga miasma, ose ajri helmues dhe i dëmshëm. Teoria e miasasit është zëvendësuar që me teorinë e mikrobit të bazuar në evidencuar.

Ideja e përgjithshme e vendosjes së qepëve në çorapet tuaja mund të burojë gjithashtu nga praktika e lashtë medicinale kineze e refleksologjisë së këmbëve. Nervat në këmbë kanë qenë një pikë qendrore e mjekësisë Lindore për mijëra vjet dhe mendohet se veprojnë si pika hyrëse në organet e brendshme.

Qepët janë të pasura me komponime sulfurike, të cilat u japin atyre aromën e tyre të butë. Sipas folklorit, kur vendosen në këmbë, këto komponime depërtojnë në trup. Pastaj, ata vrasin bakteret dhe viruset dhe pastrojnë gjakun. Artikujt që bëjnë pretendime të tilla përmendin gjithashtu se vendosja e qepëve përreth dhomës do të heqë qafe ajrin e viruseve, toksinave dhe kimikateve.

Çfarë thotë studimi

Shumë studime janë bërë për të vlerësuar praktikën e lashtë kineze të refleksologjisë së këmbëve. Një përmbledhje e studimeve të refleksologjisë së këmbëve tregoi pak prova që refleksologjia e këmbës është një praktikë efektive për trajtimin e pothuajse çdo gjendje mjekësore. Disa burime kërkimore të besuara tregojnë gjithashtu se refleksologjia e këmbëve në të vërtetë i keqëson infeksionet. Sidoqoftë, cilësia e përgjithshme e studimeve kërkimore mbi refleksologjinë është përgjithësisht shumë e ulët.

Gjithashtu, asnjë studim nuk është bërë posaçërisht për të vlerësuar përfitimin e vendosjes së qepëve në çorapet tuaja ose kudo tjetër në trupin tuaj. Ndërsa dhjetëra artikuj të ngjitur në të gjithë internetin mbrojnë përdorimin e qepëve në çorapet tuaja, ato nuk përmendin prova eksperimentale. Ata mbështeten vetëm në pretendime dhe anekdota.

Asnjë studim nuk është bërë për të hedhur poshtë pretendimin e qepëve në çorap, por mekanizmi me të cilin thuhet se qepët në çorapët tuaj funksionojnë është gjithashtu i dyshimtë. Qepët përmbajnë pak acid, kështu që mund të kenë rezultate antibakteriale nëse fërkohen në gjëra. Sipas Dr. Ruth MacDonald, profesor në Departamentin e Shkencës së Ushqimit dhe Ushqyerjes Njerëzore në Universitetin Shtetëror të Ajovës, ato janë shumë më pak efektive sesa zbardhuesit ose antibiotikët kimikë. Viruset gjithashtu kërkojnë kontakt të drejtpërdrejtë me një host njerëzor për t’u përhapur. Prandaj, një qepë nuk do të jetë në gjendje të tërheqë virusin dhe ta përvetësojë atë.

Shumë njerëz në internet betohen për këtë ilaç, por të gjitha shenjat tregojnë për një rast të një efekti të placebo.

A është e rrezikshme?

Nëse e keni gripin dhe jeni të gatshëm të provoni ndonjë gjë për të kërcyer përsëri, lajmi i mirë është që të vendosni qepë në çorapët tuaj nuk ka gjasa t’ju lëndojë. Nuk ka raportime për dëmtime nga kjo praktikë.

Të tjera