Lajme

COVID apo grip? Shkencëtarët thonë se sensori ultra i hollë mund t’i zbulojë se çfarë kemi brenda 10 sekondave

Autori: Gazeta inFokus 06:57 | 29 March 2023

Shkencëtarët kanë zhvilluar një sensor që mund të testojë nëse keni COVID ose grip në të njëjtën kohë dhe të tregojë se cilin nga të dyja keni brenda 10 sekondave.

Nanomateriali super i hollë brenda pajisjes së tyre të re mund të zbulojë viruset që shkaktojnë të dy infeksionet, dhe në nivele më të ulëta dhe më shpejt se opsionet konvencionale si rrjedhjet anësore.

Është bërë nga grafeni – një shtresë e vetme e atomeve të karbonit, të rregulluar në një model grilë gjashtëkëndor. Hollësia e tij ekstreme është ajo që e bën atë kaq të ndjeshëm ndaj çdo ndryshimi elektrik në mjedisin e tij, duke qenë në gjendje të zbulojë dhe dallojë midis pranisë së proteinave të ndryshme virale.

Studiuesit e Universitetit të Teksasit në Austin morën antitrupat që sistemi imunitar i njeriut krijon për të luftuar të dy viruset dhe i lidhën ato me grafenin. Kështu kur një mostër nga një person i infektuar vendoset në sensor, antitrupat lidhen me proteinat e tyre të synuara dhe ndryshojnë rrymën elektrike.

Gjatë testimit, proteinat e mostrës u vendosën në lëng që synonte t’i ngjante pështymës – dhe sensori ishte në gjendje t’i zbulonte ato edhe në sasi shumë të ulëta, brenda vetëm 10 sekondave.

Deji Akinwande, nga Universiteti i Teksasit në Austin, tha se kjo sugjeron që sensori mund të përdoret për të identifikuar grimcat virale edhe më të rralla që gjenden në frymën e njerëzve. “Ata mund të përmirësojnë aftësinë për të zbuluar sasi shumë të vogla të çdo gjëje që duhet të ndjehet,” tha ai.

Ai shtoi: “Kur të dy këta viruse qarkullojnë së bashku siç qarkulluan në fillim të këtij dimri, do të ishte jashtëzakonisht e dobishme të kishim një sensor që mund të zbulojë njëkohësisht nëse keni COVID, grip, asnjë nga të mësipërmet ose të dyja . “

COVID dhe gripi ndajnë shumë simptoma, të tilla si kolla dhe temperatura e lartë.

Rezultatet e ekipit të tij do të prezantohen në një takim të Shoqatës Amerikane Kimike këtë javë.

Etiketa:
Artmotion platforma më e pasur sportive në shqiptari

Të tjera