Shëndetësi

Çfarë janë gungat që na shfaqen poshtë lëkurës dhe kur duhet të shkojmë te mjeku

Autori: Gazeta inFokus 14:36 | 27 May 2022

Një lipoma është një gungë yndyrore që rritet ngadalë dhe më shpesh ndodhet midis lëkurës dhe shtresës bazë të muskujve. Zakonisht nuk është e butë dhe mund ta lëvizni lehtë duke ushtruar pak presion me gisht. Lipomat zakonisht zbulohen në moshën e mesme. Disa persona kanë më shumë se një lipoma.

Lipoma nuk është kancer dhe përgjithësisht është e padëmshme. Trajtimi nevojitet nëse lipoma ju bezdis, ju dhemb ose vijon të rritet.

Simptomat

Lipomat mund të ndodhin kudo në trup. Ato janë të zakonshme në:

-Ndodhet pikërisht nën lëkurë. Zakonisht ndodhin në qafë, shpatulla, shpinë, bark, krahë dhe kofshë.

-Të buta dhe të brumosura në prekje. Ato gjithashtu lëvizin lehtësisht duke ushtruar pak presion me gisht.

-Përgjithësisht të vogla. Lipomat kanë diametër më pak se 5 cm, por ato mund të rriten.

Ndonjëherë janë të dhembshme. Lipomat mund të jenë të dhembshme nëse ato rriten dhe shtypin nervat e afërta ose nëse përmbajnë shumë enë gjaku.

Kur duhet të shkojmë te mjeku

Një lipoma është rrallë një gjendje e rëndë mjekësore, por nëse vëreni një gungë ose ënjtje diku në trupin tuaj duhet të kontrolloheni nga mjeku juaj.

Shkaqet

Shkaku i lipomave nuk është kuptuar plotësisht. Ato priren të jenë të trahëgueshme në familje, kështu që faktorët gjenetikë ka të ngjarë të luajnë një rol në zhvillimin e tyre.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një lipome, duke përfshirë:

-Mosha 40-60 vjeç. Megjithëse lipomat mund të ndodhin në çdo moshë, ato janë më të zakonshmet në këtë grupmoshë.

-Gjenetika. Lipomat kanë tendencë të trashëgohen në familje.

Të tjera