Lajme

Bajrami thotë se politikanëve iu kujtohet Kushtetuta vetëm kur duan ta marrin ose ruajnë pushtetin

Autori: Gazeta inFokus 10:53 | 09 April 2021

Kushtetuta e Kosovës u miratua më 9 prill të vitit 2008 dhe hyri në fuqi më 15 qershor të atij viti.

Ajo ka karakter shtetformues dhe dita e ratifikimit të saj është festë në Kosovë, derisa një gjë e tillë nuk ndodh në shtetet e tjera.

Një prej hartueseve kryesor të saj, profesori i së Drejtës Kushtetuese, Arsim Bajrami, ka thënë se Dita e Kushtetutës duhet të shënohet edhe për të falënderuar dëshmorët dhe martirët që kanë dhënë kontribut në çlirimin dhe pavarësimin e Kosovës.

Ai, në një intervistë për KosovaPress, thotë se politikanëve në Kosovë iu kujtohet Kushtetuta vetëm kur duan ta marrin ose ruajnë pushtetin.

“Nëse i sheh shkeljet kushtetuese këto 13 vjet, nëse e sheh kush e ka shkelë Kushtetutën, shkelësit kryesorë janë vetë shteti dhe institucionet shtetërore. Kemi dy presidentë të larguar për shkak të shkeljes së Kushtetutës, kemi dhjetëra ligje të anuluara, kemi dhjetëra akte të qeverive, kryeministrave të anuluara, kemi shumë akte të komunave të anuluara, madje kemi edhe vendime të Gjykatës Supreme të cilat Gjykata Kushtetuese i ka shpallë jo kushtetuese. Pra kush po e shkel Kushtetutën, vet shteti dhe institucionet shtetërore, qytetarët praktikisht këtu janë viktima, sa herë që shteti e shkelë kushtetutën viktima janë qytetarët, ata pësojnë sepse dëmin nuk e kanë vet liderët, as kryetarët e partive, pra dëmi shkon të qytetarët me krizë politike, me mungesë të zhvillimin ekonomik, me papunësi”.

Hartuesi i Kushtetutës së Kosovës thotë se skeptikët duhet ta dinë që kjo Kushtetutë do të funksionojë shumë më gjatë sesa ishte parashikuar.

“Kushtetuta është jashtëzakonisht e qartë, por kultura politike është e mangët te ne dhe ambicia e politikanëve për të marrë pushtetin ka abuzuar me Kushtetutën. Ne nuk kemi bërë një Kushtetutë të modelit kinez apo indian me pesë mijë nene. Ne kemi bërë një Kushtetutë për mirëqeverisje, për njerëz të kulturuar, për lidership të kulturuar që nuk shkelin Kushtetutën dhe nuk vrapojnë për ta marrë pushtetin duke abuzuar me Kushtetutën sepse sa herë që janë ngritur rastet e mëdha në Gjykatën Kushtetuese, edhe në 2014 të rasti VLAN, dhe pastaj gjithmonë Gjykata Kushtetuese ka konfirmuar që normat kushtetuese janë të qarta”.

Profesori i së Drejtës Kushtetuese ka deklaruar se shkrimi i Kushtetutës është akt historik.

“Një e treta e Kushtetutës ka dalë nga Plani i Ahtisaarit dhe aty kemi bërë luftën kryesore me ekspertët e Ahtisaarit për përmbajtjen e Kushtetutës dhe kompromiset që janë bërë kryesisht te të drejtat e pakicave, të shumica e dyfishtë, të çështjet e interesit vital, të disa të drejta që u janë dhënë pakicave sidomos komunitetit serb i cili fatkeqësisht nuk po i përdorë për arsyen e vërtetë çfarë ne i kemi dhënë, por po i keqpërdorë duke e bllokuar shtetin e Kosovës, duke penguar vendimmarrjen politike në Parlamentin e Kosovës dhe Qeverinë e Kosovës dhe duke mundësuar ndikimin serb në politikbërien e Kosovës”.

Bajrami ka thënë se duhet të arrihet një unitet në mes të opozitës dhe opozitës për ligjet që kërkojnë dy të tretat në Kuvend dhe marrëveshjet ndërkombëtare, duke e përmendur si shumë të nevojshëm bashkëpunimin me komunitetet pakicë joserbe.

Në këtë mënyrë, sipas tij, do të relativizohej plotësisht ndikimi i Listës Serbe dhe e njëjta nuk do ta mund të pengonte shtetin e Kosovës, siç ka ndodhur me rastin e transformimit të FSK-së në ushtri të Kosovë.

Kushtetuta e Kosovës, e miratuar më 9 prill 2008, është përgatitur përmes një procesi të përshpejtuar dhe është hartuar nga një numër i vogël i ekspertëve vendorë nën mbikëqyrjen e ekspertëve ndërkombëtarë.

Këta të fundit u siguruan që dispozitat e saj të jenë në pajtueshmëri me Pakon e Ahtisaarit.

Të tjera