Lajme

Avdullah Hoti dëshmitar në rastin ’53 milionëshi’

Autori: Gazeta inFokus 10:03 | 03 October 2023

Deputeti i Lidhjes Demoktarike të Kosovës, Avdullah Hoti, pritet të dëgjohet si dëshmitar në rastin e njohur si ’53 milionëshi’ ku të akuzuar janë Ish- ministri i infrastrukturës Pal Lekaj dhe tre të tjerë.

Hoti pritet të dëgjohet në cilësinë e ish ministrit të financave, në kohën e Qeverisë Haradinaj, kur edhe ishin proceduar 53 milionët për kompaninë Bechtel-Enka, për zgjatjen e afatit të punimeve për autostradën Arbën Xhaferi.

Përndryshe në këtë rast dje ishte dëgjuar ish ministri i Infrastrukturës, paraardhësi i Pal Lekajt, Lutfi Zharku dhe ish kryeministri i asaj kohe Ramush Haradinaj.

-Advertisement-

Ish-ministri Lekaj dhe tre zyrtarët e tjerë, Eset Berisha, Nebih Shatri dhe Besim Tahiri akuzohen se janë përfshirë në afera korruptive kur ishte vendosur për ndarjen e këtyre mjeteve në emër të vazhdimit të punimeve në autostradën “Arbën Xhaferi” që lidh kryeqytetin me Hanin e Elezit.

Me veprimet e tyre ata akuzohen se buxheti i Kosovës i është shkaktuar dëm në vlerë prej 38,321,346.00 euro.

Sipas PSRK-së, ndonëse të pandehurit kanë qenë në njohuri që sipas aneks-kontratës kostoja shtesë në emër të shtyrjes së afatit të punimeve të jetë 14 milionë e 778 euro, me dashje kishin nënshkruar një marrëveshje të re pa kosto.

Aktakuza thotë se Lekaj kishte caktuar Eset Berishën që të marrë pjesë në negociata për arritjen e marrëveshjes me “Bechtel & Enka” ku ata pajtohen që në emër të zgjatjes së afatit të përfundimit të punimeve, Ministria e Infrastrukturës t’i paguajë koston shtesë në vlerë prej 53 milionë e 100 mijë euro.

Sipas Prokurorisë, historia nis në vitin 2017 kur Ministria që drejtohej nga Pal Lekaj nënshkroi një marrëveshje me kompaninë “Bechtel-Enka” për shtyrjen e afatit të përfundimit të punimeve në autostradën Prishtinë-Hani i Elezit për 347 ditë të tjera duke mos përcaktuar koston financiare.

Kjo, sipas aktakuzës, i kishte hapur rrugë kompanisë që më datën 27 nëntor 2017 të paraqes një kërkesë në Ministrinë e Infrastrukturës për pagesë të shumës shtesë “Briefing Package” në vlerë prej 63 milionë euro në emër të “zgjatjes së afatit të përfundimit të punimeve”.

Kërkesa e njëjtë më pastaj ishte zbritur në 53 milionë e 100 mijë euro e cila edhe ishte ekzekutuar më 5 qershor të vitit 2018 nga Qeveria e Kosovës.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Shijoni eksperiencën e re të blerjes në Meridian Express x EXFIS!

Të tjera