Lajme

AUV merr disa masa në Kosovë pas shfaqjes së gripit të shpezëve në Podujevë

Autori: Gazeta inFokus 10:07 | 08 October 2021

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ka marrë disa masa pas shfaqjes së gripit të shpezëve në Podujevë, shkruan Gazeta Infokus.
Sipas njoftimit, vendimi ka hyrë në fuqi të enjtën (7 tetor) dhe i njëjti do të zbatohet në të gjithë territorin e Kosovës.
Këto janë të gjitha masat:

I. Masat e përgjithshme:
a) Ndalimin e lëvizjes së shpezëve nga fermat dhe tregtimi i tyre në tregjet e kafshëve – shitblerja e shpezëve;
b) Dezinfektimi i objekteve dhe zonave përreth ku ka shpërthim të sëmundjes;
c) Përcaktimi i zonave të mbrojtura (3 km) dhe gjurmueshmëria e sëmundjes (10 km);
d) Njoftimi i rasteve të dyshimta për sëmundjen Gripi i Shpezëve;
e) Vizita e fermave të dyshuara nga ambulancat veterinare në koordinim me inspektorët veterinar, marrja e mostrave dhe dërgimi në Laboratorin e
Ushqimit dhe Veterinarisë
f) Përcaktimi i lokacioneve dhe groposja e shpezëve të ngordhura.
II.

Përjashtimisht nga pika I e këtij vendimi, lejohet lëvizja shpezëve nga fermat e lira nga kjo sëmundje në thertore të licencuara vetëm me pëlqimin e inspektorit veterinar të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë.
III. Urdhërohen të gjithë menaxheret e tregjeve që nga momenti i hyrjes në fuqi të këtij vendimi të pezullojnë punën në pranimin e shpezëve në hapësirat e tyre.
IV. Obligohen të gjitha Komunat, Policia e Kosovës, në koordinim dhe bashkëpunim me AUV-në të bëjnë mbikëqyrjen e zbatimit të masave. /Gazeta Infokus/

Të tjera