Fokus

Auditori konfirmon menaxhimin skandaloz të Nagip Krasniqit në KEK, dhjetëra shkelje e mos përfillje të procedurave ligjore

Autori: Hateme Smajli 17:20 | 03 July 2023

Shkeljet e keqpërdorimet e shumta në Korporatën Energjetike të Kosovës, në kohën e kryeshefit, Nagip Krasniqi po dalin të jenë edhe më të thella se sa është raportuar në media. Korporata ku shpërthyen skandalet me të mëdha nga qeverisja e Vetëvendosjes e që lidhen me ambasadorin Martin Berishaj për shitblerje të energjisë elektrike me kompani të ashtuquajtura mafia energjetike me bazë në Beograd, po vërtetohet se ka qenë burim edhe i shumë keqpërdorimeve të tjera qe nuk kanë qenë publike.

Kontrata të nënshkruara 6 muaj pasi operatorët ekonomikë kane filluar punën, pagesa nga buxheti i KEK-ut pa procedura tenderimi, mos përputhje e balancave të pagesave, shkelje në përzgjedhjet e kompanive për shitblerje të energjisë elektrike, tregtim i energjisë elektrike pa pasur rregullore të brendshme që parashihet me ligj, gjoba prej 3.2 milionë euro për shpërfillje të ligjit, kërkesa specifike në tenderë për të ulur konkurrencën e deri te mos respektimi i ligjit për shujtat, pagesat jashtë orarit e dëme të shumta financiare, janë zbuluar nga Zyra Kombëtare e Auditimit.

Në bazë të këtij raporti lirisht mund të thuhet se në media janë raportuar një numër i vogël i keqpërdorimeve të bëra në KEK, derisa ky raport i zbulon të gjitha shkeljet në detaje.

-Advertisement-

LEXO EDHE: Zbulohen fakte të reja, kompania GEN e lidhur me Martin Berishajn për 7 muaj bëri pazare 11.8 milionë me Kosovën

Skandal pas skandali, çfarë thotë ZKA për KEK-un?

Fillimisht KEK-u sipas raportit të ZKA-së nuk ka kurrfarë rregullore të brendshme për tregtimin e energjisë elektrike.

E pavarësisht kësaj KEK-u ka blerë e ka shitur energji elektrike sipas qejfit, shkruan Gazeta Infokus.

Sipas auditorit KEK-u ende nuk ka arritur të përgatisë e as të aprovojë procedurën apo rregulloren e brendshme për tregtim të energjisë kjo ani pse është detyrë ligjore e kompanisë.

 

Gjetjet e auditorit po ashtu tregojnë se KEK-u nuk kishte bërë rivlerësimin e vazhdueshme të pasurive afatgjata, që po ashtu është obligim ligjor i kompanisë.

Madje sipas gjetjeve në një rast ky rivlerësim nuk ishte bërë për 19 vite.

Shkeljet e keqpërdorimet në blerjen e energjisë elektrike

KEK-u për shkak të shkeljeve në blerjen e energjisë elektrike ishte gjobitur edhe nga Bordi i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë me 3.2 milionë euro.

E që sipas raportit të auditimit këto shkelje kanë ndodhur sepse menaxhmenti i KEK-ut nuk i ka kryer vlerësimet e nevojshme për kontigjencat para se të bënin pasqyrën financiare.

Gazeta Infokus kishte raportuar në atë kohë KEK-u kundërligjshëm kishte blerë energji elektrike nga një kompani e pa licencuar në Kosovë, derisa menaxhmenti nuk i ishte bindur as kërkesës së ZRRE-së që të ndalte tregtimin e enrgjisë elektrike me kompaninë në fjalë .

Lexo më shumë: SKANDALOZE: Ymer Fejzullahu konfirmon se KEK-u kundërligjshëm po blen energji elektrike nga një kompani e pa licencuar në Kosovë

Menaxhmenti i KEK-ut akuzohet po ashtu se ka lejuar ndërprerjen e kontratave me operatorë ekonomikë për shkak të ndryshimit të çmimit të produktit në berzë, kjo ani pse në kontrata ishte e theksuar edhe mundësia e rritjes/zvogëlimit të çmimit.

Kështu kjo ka quar në ndërprerjeje të parakohshme të kontratave dhe nënshkrimin e kontratave një burimore apo me procedurë të negociuar. Një problem ky për të cilin Gazeta Infokus ka raportuar në vazhdimësi.

Po ashtu menaxhmenti i KEK-ut kishte lejuar ndërprerjen e këtyre kontratave pa u kryer shërbimet për të cilat ishin kontraktuar kompanitë e duke dërguar kështu KEK-un në humbje.

Shkelje në ankande, kontrata me çmime më të larta e shpërfillje e kërkesave të ZRRE-së

Zyra e Auditimit të Kosovës ka gjetur se KEK-u ka përsëritur ankandet në mënyrë të jashtëligjshme dhe jo në pajtim më Zyrën e Rregullatorit të Energjisë Elektrike.

E çka e bën edhe më të thellë këtë skandal është se KEK-u duke përsëritur ankandet kishte synuar çmimet më të favorshme, mirëpo sipas gjetjeve në dy raste kishte kontraktuar kontrata me çmime më të larta për shkak të përsëritjes së jashtë ligjshme të ankandeve.

 

 

KEK-u bëri kërkesa specifike kompanive në tenderë për të ulur konkurrencën

Gjetjet e auditorit shpërfaqin edhe një herë tendencat e KEK-ut për të dhënë tenderë një burimorë apo në formë të negociuar.

Siç është gjetur nga auditori KEK-un në disa raste ka vendosur kërkesa specifike në dhënien e tenderëve për të ulur konkurrencën dhe për të ia përshtatur tenderin kompanive të caktuara.

Zyra Kombëtare e Auditimit po ashtu ka gjetur mangësi në pagesat e shtesave ndaj punëtorëve, madje thuhet se ato janë bërë në mënyrë të azhurnuar.

/Gazeta Infokus/

Ky është raporti i plotë:

RaportiAuditimit_KEK_2022_Shqip

 

 

 

 

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Marsi sjell Magji në ETC

Të tjera