Fun & Video

Asteroidi kërcënon tokën, NASA planifikon të lëshojë një raketë për ta penguar

Autori: Gazeta inFokus 14:19 | 05 May 2022

Zyrtarët kanë thënë se misioni i mbrojtjes planetare parashikohet të ketë ndikim midis 26 shtatorit dhe 2 tetorit 2022 duke goditur objektivin e tij në afro 15,000 mph, 6.8 milionë milje larg nga Toka.

NASA ka vendosur të lëshojë një raketë për të devijuar një shkëmb hapësinore që kërcënon planetin tonë. Testi i ridrejtimit të dyfishtë të asteroideve të agjencisë hapësinore (DART) është vendosur të ngrihet në orën 1:20 të mëngjesit EST më 24 nëntor në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9 nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni.

Zyrtarët kanë thënë se misioni i mbrojtjes planetare parashikohet të ketë ndikim midis 26 shtatorit dhe 2 tetorit 2022 duke goditur objektivin e tij në afro 15,000 mph, 6.8 milionë milje larg nga Toka. Mbulimi i drejtpërdrejtë i nisjes do të shfaqet në NASA TV, aplikacionin e agjencisë dhe faqen e saj të internetit.

“DART do të jetë demonstrimi i parë i teknikës së ndikimit kinetik, i cili përfshin dërgimin e një ose më shumë anije kozmike të madhe, me shpejtësi të lartë në rrugën e një asteroidi në hapësirë ​​për të ndryshuar lëvizjen e tij. Objektivi i tij është asteroidi binar afër Tokës Didymos dhe hëna e tij”-tha NASA.

Sipas NY time, zyra e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare do të menaxhojë misionin, i cili përfshin dërgimin e një çifti satelitësh në Didymos.

“Deri më tani, ne nuk kemi pasur shumë opsione për atë që mund të bënim nëse gjenim diçka që po vinte. DART është testi i parë se si ne mund të jemi në gjendje të devijojmë diçka pa pasur nevojë të përdorim një paketë bërthamore, ose pa u ulur në bodrumet tona, duke e pritur atë dhe duke kryqëzuar gishtat,” thanë ata.

Të tjera