Lifestyle

Anorgazma e femrave; çfarë është dhe si mund të kurohet

Autori: Gazeta inFokus 11:11 | 19 May 2022

Një nga situatat më të zakonshme kur flasim për mosfunksionim seksual të femrave është e ashtuquajtura anorgazmë. Kjo është paaftësia për të arritur orgazmën pavarësisht nga ndjenja e dëshirës dhe eksitimit gjatë marrëdhënies seksuale.

Në përgjithësi, anorgazma femërore ka të bëjë me faktorë psikologjikë, që mund ta shkaktojnë atë, si dhe dëmtime në zonën gjenitale apo zakone të këqija. Edhe pse për shumë njerëz ky mosfunksionim është zakonisht një tabu, ne duam t’ju flasim për të në thellësi.

Shkenca e ka shpjeguar se çfarë është anorgazma femërore dhe si ta kurojmë atë. Përveç kësaj, zbulimi i origjinës do t’ju lejojë të korrigjoni dhe shijoni plotësisht marrëdhëniet tuaja seksuale, duke arritur kështu orgazmën.

Çfarë është anorgazma femërore dhe llojet e saj

Anorgazma femërore është paaftësia për të përjetuar një orgazmë gjatë marrëdhënies seksuale, pavarësisht ngacmimit dhe dëshirës seksuale. Është një nga mosfunksionimet seksuale më të zakonshme tek femrat. Janë identifikuar lloje të ndryshme të anorgazmisë:

Ftilluese: ato gra që nuk kanë arritur kurrë orgazmën vuajnë prej saj.

Sekondare: fillon kur femra pushon së përjetuari orgazma, pasi i ka provuar ato në marrëdhënie të tjera seksuale.

Absolute: është ajo që ndodh kur nuk e arrini dot orgazmën me asnjë procedurë.

Relative: është pamundësia për të pasur një orgazëm me një metodë të caktuar, për shembull, nëpërmjet seksit anal.

Situative: shfaqet kur nuk ka mundësi për të arritur orgazmën në situata të caktuara.

Shkaqet e anorgazmisë femërore

Kur flasim për seksualitetin, mund të ketë shumë faktorë të brendshëm dhe/ose të jashtëm që mund të na pengojnë të shijojmë marrëdhënie të plota dhe të kënaqshme. Në rastin e anorgazmës femërore, mund të themi se shkaku kryesor që e bën të pamundur arritjen e orgazmës lidhet me çështjet psikologjike dhe emocionale, ndërsa në rastet minoritare mund të lidhet me shkaqe fizike.

Ndër shkaqet që mund të çojnë në shfaqjen e kësaj patologjie, dallohen këto:

Çështje të vetëbesimit.

Imazhi negativ i trupit.

Stresi.

Shqetësimet ose ndjenjat e fajit.

Trauma seksuale.

Frika ose turpi për të bërë seks dhe/ose për ta shijuar atë.

Mungesa e interesit apo problemet në çift (mungesë lidhjeje, komunikim i gabuar për preferencat seksuale, mungesë besimi, dhunë në çift, konflikte të pazgjidhura).

Konfuzioni i identitetit seksual.

Përdorimi i drogës.

Konsumimi i tepërt i barnave për hipertension.

Konsumimi i antidepresantëve.

Përdorimi i kontraceptivëve.

Menopauza.

Anorgazma femërore mund të lidhet edhe me mungesën e edukimit seksual dhe, natyrisht, me të gjitha mitet që ekzistojnë rreth seksit dhe rolit të femrës në marrëdhëniet seksuale. Për këtë arsye, seksi është ende tabu në shumë vende dhe mund të shkaktojë inpute negative tek disa gra, të cilat vazhdojnë të mendojnë se shijimi i seksit mund të lidhet me diçka të ndyrë ose mëkatare.

Për këtë arsye, vendoset një barrierë psikologjike që i pengon ato ta shijojnë plotësisht marrëdhëniet e tyre seksuale, qoftë në çift, qoftë përmes masturbimit, pa kuptuar se orgazma është një përgjigje e sistemit nervor dhe për rrjedhojë kontrollohet kryesisht nga kokat tona.

Simptomat e anorgazmisë femërore

Orgazma është një ndjesi kënaqësie shumë intensive, që përjetohet kur lirohet tensioni. Kjo prodhohet nga kontraktimet ritmike dhe të pavullnetshme të muskujve të dyshemesë së legenit, që zgjerohet në të gjithë trupin, duke ofruar kënaqësi dhe mirëqenie seksuale. Kryesisht, orgazma kontrollohet nga sistemi nervor i pavullnetshëm, domethënë nga koka jonë. Kështu që pamundësia për të arritur orgazmën dhe për ta përjetuar atë zakonisht lidhet me çështje psikologjike ose emocionale.

Shumë gra pyesin veten: Si ta di nëse jam anorgazmike? Epo, identifikimi i anorgazmisë femërore është i thjeshtë, pasi është pamundësia për të pasur një orgazmë ose për të marrë një kohë të gjatë për ta përjetuar atë, gjë që përfundon në ankth apo stres nga ana e gruas, që vuan nga kjo patologji. Nëse mendoni se nuk keni aftësinë për të arritur orgazmën, keni dyshime se çfarë është orgazma apo si mund të arrini kulmin e kënaqësisë, mos hezitoni të konsultoheni me mjekun tuaj për të diagnostikuar shkakun që po shkakton anorgazminë tuaj.

Si kurohet anorgazmia femërore Ka trajtime për anorgazmën femërore, por gjëja e parë që ju këshillojmë të bëni është të shkoni te një mjek ose specialist në mënyrë që të zgjidhni çdo dyshim për këtë patologji, Specialisti do t’ju japë çelësat për të përmirësuar jetën tuaj seksuale.

Megjithatë, duke qenë se orgazma është e orkestruar nga sistemi ynë nervor, ka disa truke që mund t’ju ndihmojnë të thyeni barrierat e mendjes, të hiqni frikën dhe të jeni në gjendje të shijoni seksualitetin tuaj shumë më tepër. Këtu janë disa këshilla për të rritur mundësinë e orgazmës. Me këto metoda të thjeshta mund të filloni të kapërceni anorgazminë:

Për të identifikuar se çfarë ju pëlqen dhe si mund të arrini një orgazëm të plotë, duhet të filloni duke eksploruar veten. Momentet intime me veten janë thelbësore për të qenë në gjendje të thyhen barrierat në lidhje me trupin tuaj, kënaqësinë tuaj dhe seksualitetin tuaj. Shiko veten lakuriq para pasqyrës dhe pranoje veten ashtu siç je, sepse je e mrekullueshme. Më pas, stimuloni ato zona që mendoni se mund të çojnë në kënaqësi më të madhe.

Kthimi i masturbimit në zakon nuk është vetëm e shëndetshme, por do t’ju lejojë të rrisni vetëbesimin dhe vetëvlerësimin tuaj, si dhe të dini se cilat gjëra ju pëlqejnë më shumë, diçka thelbësore për të ndarë gjatë marrëdhënieve tuaja seksuale.

Seksi nuk është vetëm depërtim dhe orgazma nuk arrihet vetëm nëpërmjet tij. Në shumë raste, anorgazma mund të jetë rezultat i një marrëdhënie seksuale monotone dhe të pakënaqshme. Për këtë arsye, nëse keni një partner, përpiquni të ndryshoni rutinën tuaj seksuale, duke theksuar paraprakisht ku mund të shijoni lojëra, përkëdhelje dhe aktivitete të tjera që rrisin eksitim, si p.sh. inkorporimi i lodrave seksuale. Duke eksploruar dhe kërkuar përvoja të reja jo vetëm që do të kaloni shumë më mirë, por do të ndaloni ta shihni seksin thjesht si një formalitet dhe do të mësoni ta shijoni plotësisht atë, duke u larguar nga anorgazma.

Ka disa produkte për të arritur kulmin e kënaqësisë. Për shembull, lubrifikantët nuk janë një ilaç për anorgazmën, por mund t’ju ndihmojnë ta kapërceni atë. Për më tepër, shumica e këtyre produkteve kanë një përbërje specifike që synon të rrisë dhe lehtësojë arritjen e orgazmave.

Nëpërmjet lubrifikantëve ju mund të relaksoni muskujt e vaginës në mënyrë që të jetë më e lehtë për t’i stimuluar ata, duke përjetuar ndjesi të ndryshme dhe të pabesueshme. Përdori ato! Duhet të dini gjithashtu se ka pilula për të arritur kulmin, por ato gjithmonë duhet të përshkruhen ose të mbikëqyren nga një mjek.

Ushtrimet e rregullta jo vetëm që do t’ju bëjnë të ndiheni më mirë, por gjithashtu do t’ju lejojë të forconi legenin dhe organet seksuale, gjë që është thelbësore për tejkalimin e anorgazmisë dhe mosfunksionimeve të tjera seksuale. Gjithashtu, përmes ushtrimeve mund të luftoni stresin dhe ankthin, dy faktorë emocionalë që lidhen me këtë çrregullim orgazmik femëror. Praktika e ushtrimeve do t’ju lejojë të përmirësoni performancën seksuale dhe do t’ju ndihmojë të jeni më të relaksuar gjatë marrëdhënieve tuaja.

Në këtë kuptim, ushtrimet që synojnë forcimin e dyshemesë së legenit, si ushtrimet Kegel, do t’ju lejojnë të përmirësoni tkurrjen e muskulit ‘pubococcygeus’, ideal për rritjen e ndjeshmërisë vaginale, pasi qarkullimi i gjakut në zonë stimulohet.

Etiketa:

Të tjera