Fokus

Alarmante: Për vetëm 5 muaj shifër e lartë e rasteve të lëndimit në shkolla, u konfiskuan 56 armë

Autori: Gazeta inFokus 10:20 | 26 July 2022

Incidentet e mbajtja e armëve të ftohta nga nxënësit në shkolla është shndërruar në një problem serioz në vend. Vetëm në 5 mujorin e parë të vitit 2021 janë regjistruar 66 raste të lëndimit të lehtë trupor në shkolla dhe në afërsi të tyre.

E ajo që mbetet shqetësuese është posedimi i armëve të zjarrit dhe armëve të ftohta nga nxënësit në shkolla. Sipas të dhënave që Gazeta Infokus ka siguruar nga policia e Kosovës, nga janari deri në maj të këtij viti në shkolla janë konfiskuar pushkë, pistoleta e thika.

Në këtë periudhë kohore, sipas të dhënave që Infokusi ka marrë nga Policia thuhet se janë identifikuar 8 raste të posedimit të armëve të zjarrit, 48 raste të posedimit të armëve të ftohta dhe 29 raste të dëmtimit të pronës.

Derisa të pyetur se çfarë është duke ndërmarrë policia e Kosovës që të ulet numri i këtyre rasteve nga policia për Infokus kanë thënë se është hartuar dhe është zbatuar Urdhëri Operativ “’Siguria në shkolla & Stop drogave në shkolla” në të cilin parashihen detyra e aktivitete konkrete për zyrtarët policorë të përfshirë në zbatim të këtij urdhri.

“Qëllimet kryesore që policia ka synuar dhe synon t’i arrijë me hartimin dhe zbatimin e këtij urdhri, ndër të tjera janë edhe: krijimi i një klime më të sigurt për nxënësit, personelin arsimor në të gjitha nivelet arsimore, bashkërendimi i aktiviteteve ndër-institucionale, parandalimi dhe zvogëlimi i incidenteve në shkolla dhe objekte e rrethinë afër shkollave.

Po ashtu plani parasheh parandalimin, identifikimin dhe arrestimin e personave të dyshuar si dhe marrjen e masave ndaj personave që nuk janë nxënës, e që sillen afër shkollave dhe në hapësira të shkollave”, thuhet në përgjigjen e policisë për Infokus.

Kujtojmë se muajin e kaluar policia e Kosovës pas një aksioni në afërsi dhe në shkollat e Ferizajt kishte konfiskuar një arsenal armësh, ku ndër to përfshiheshin pistoleta, pushkë e thika, shkruan Gazeta Infokus.

Në aksionin e zhvilluar në Ferizaj policia pati konfiskuar pesë pistoleta dhe dy armë të gjata gjysmë automatike.

“Janë konfiskuar: 5 armë zjarri (pistoleta), 2 armë të gjata gjysmë automatike, sasi e municionit, 40 thika, kryesisht të nxënësve të shkollave të mesme, 10 boksa metali të nxënësit e shkollave të mesme, 6 mullinj për bluarje të marihuanës, 4 shufra metali, dhe 1 elektro shok”, thuhej në njoftimin e Policisë. /Gazeta Infokus/

Të tjera