Fun & Video

A ka jetë pas vdekjes? Doktori zbulon bisedën e pabesueshme me pacientin që ishte pa ndjenja

Autori: Gazeta inFokus 06:57 | 22 February 2023

Është një pyetje e vjetër, a ka jetë pas vdekjes? Shumë njerëz besojnë se ka, ndërsa të tjerë janë të vendosur në anën se ‘kur të vdesësh, do të vdesësh’.

Por një mjek ka zbuluar një takim drithërues me një pacient, i cili e ka bindur atë se mund të ndodhë diçka tjetër kur “të bjeri errësira”.

Dr Bruce Greyson ka studiuar përvojat pranë vdekjes (NDE) për gati 50 vjet.

Pavarësisht se është rritur të besojë se të vetmet gjëra që ekzistojnë është bota materiale, ai tha se përvojat e tij me pacientët gjatë viteve e kanë shtyrë atë të përpiqet të kuptojë se çfarë ndodh në të vërtetë kur ne vdesim.

Gjatë trajnimit të tij psikiatrik, në vitet 1970, Dr Greyson tha se ai ishte përballur me pacientë të cilët po ‘larnin trupat e tyre’ dhe po shihnin dhe përjetonin gjëra që nuk mund të shpjegoheshin.

Gjatë kohës së tij si praktikant, Dr Greyson i ishte kërkuar të takonte një pacient që kishte marrë mbidozë.

Duke zbritur në dhomën e urgjencës, pacientja ishte pa ndjenja, kështu që Dr Greyson nuk ishte në gjendje të fliste me të.

Në vend të kësaj, ai foli me dhomën e saj, por ndërsa ata po bisedonin, mjeku arriti të derdhte salcë spageti në kravatën e tij.

Për ta mbuluar atë, ai mbylli me shpejtësi uniformen e laboratorit.

Pacientja u shtrua në njësinë e kujdesit intensiv dhe kur më në fund u kthye, Dr Greyson shkoi të prezantohej.

Por për tronditjen e tij, pacienti tashmë e dinte se kush ishte.

“Fillova të prezantohem, por ajo më tha, e di kush je, të kujtoj nga mbrëmja. Kjo më trulloi sepse ajo ishte pa ndjenja qartë kur e pashë.

Unë mendova se ishe i pa ndjenja dhe ajo më tha, jo në dhomën time, të pashë duke folur me Susan në korrido.

“Dhe më pas ajo më tregoi për bisedën që pata me shokun e tyre të dhomës dhe më pas më tregoi për njollën e spagetit që pa në kravatën time dhe thjesht nuk mund ta kuptoja se si mund ta dinte atë. Kështu që mendova se duhet ta hetoja”, tha ai.

Ai shpjegoi se këto lloj situatash zakonisht ndodhin kur dikush shpallet i vdekur ose kur është afër vdekjes.

Për ata që e kalojnë këtë, ai tha se mund të duket sikur mendimet e tyre janë më të shpejta dhe më të qarta se zakonisht.

Shumica e njerëzve do të kenë gjithashtu një ndjenjë ndalimi ose ngadalësimi, shoqëruar me emocione të forta, zakonisht pozitive.

Ata gjithashtu mund të ndjejnë dashuri dhe paqe, tha Dr Greyson.

Që nga përvoja e tij si praktikant, eksperti ka kryer mijëra intervista me njerëz që pretendojnë se kanë pasur NDE.

Për shkak se NDE-të ndodhin me paralajmërim jashtëzakonisht të kufizuar, ato janë pothuajse të pamundura për t’u testuar.

Llogaritë e shkruara të NDE-ve datojnë të paktën në mesjetë, por nuk ka një përkufizim të pranuar gjerësisht se çfarë është një NDE.

Megjithatë, në mënyrë tipike, termi i referohet përvojave mistike dhe të thella që njerëzit raportojnë se kanë kur janë në prag të vdekjes.

Statistikat tregojnë se ato janë më të zakonshme tek pacientët që i mbijetojnë traumave të rënda të kokës ose arrestit kardiak.

KEDS zë për një javë afër 200 konsumatorë duke e keqpërdorur energjinë elektrike

Të tjera