Shëndetësi

A ju vjen erë e keqe fryma? Zbuloni se cilat sëmundje të rënda ju kërcënojnë

Autori: Gazeta inFokus 12:54 | 24 November 2023

Jeni nga ata njerëz që mendojnë se është në rregull nëse nuk i lajnë dhëmbët rregullisht?

Apo se ata duhet të vizitojnë dentistin vetëm kur ndodh diçka e bezdisshme?

Sipas gjetjeve të fundit shkencore, shëndeti i zemrës suaj mund të varet nga sa mirë kujdeseni për pjesën e brendshme të gojës. Studimi zbulon se bakteret orale mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Shkencëtarët sugjerojnë se bakteret mbizotëruese përgjegjëse për inflamacionin në mishrat e dhëmbëve, që shkaktojnë kancerin oral dhe erën e keqe të gojës, mund të rrisin gjithashtu rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru.

-Advertisement-

Studiuesit zbuluan se antitrupat që luftojnë bakterin oral Fusobacterium nucleatum janë të lidhura me një rrezik pak më të lartë të ngjarjeve kardiovaskulare. Sipas ekspertëve, prania e këtyre antitrupave tregon infeksion aktual ose të mëparshëm me bakterin.

“Fusobacterium nucleatum mund të kontribuojë në rrezikun kardiovaskular duke rritur inflamacionin sistemik për shkak të pranisë së baktereve në zgavrën me gojë”, shpjegon autorja kryesore Flavia Hodel nga Shkolla e Shkencave të Jetës së EPFL Zvicerane.

Sëmundjet e zemrës, që i atribuohen një përzierjeje faktorësh rreziku gjenetik dhe mjedisor, përbëjnë rreth një të tretën e vdekjeve në mbarë botën. Forma më e zakonshme, sëmundja koronare e zemrës, rezulton nga grumbullimi i pllakave në arteriet që furnizojnë zemrën. Simptomat, të tilla si dhimbje gjoksi, gulçim dhe lodhje, mund të përshkallëzohen, duke çuar përfundimisht në një atak në zemër.

“Megjithëse është bërë përparim i jashtëzakonshëm në të kuptuarit se si zhvillohet sëmundja koronare e zemrës, ne ende nuk e kuptojmë plotësisht se si kontribuojnë infeksioni, inflamacioni dhe faktorët e rrezikut gjenetik. Qëllimi ynë ishte të plotësojmë disa nga boshllëqet në sëmundjet koronare të zemrës duke hedhur një vështrim më të plotë mbi rolin e infeksioneve”, tha Dr. Hodel.

Studiuesit vlerësuan të dhënat gjenetike, të dhënat mjekësore dhe mostrat e gjakut nga gati 3,500 pjesëmarrës zviceranë. Gjithashtu u kryen teste gjaku për të zbuluar antitrupat që lidhen me 15 viruse të ndryshme, 6 lloje bakteresh dhe një parazit.

Gjatë një periudhe vëzhgimi 12-vjeçare, rreth 6% e këtyre njerëzve përjetuan një atak në zemër ose ngjarje të tjera të mëdha kardiovaskulare. Në mënyrë të veçantë, njerëzit që kishin antitrupa kundër Fusobacterium nucleatum treguan një rrezik paksa të rritur për ngjarje kardiovaskulare. Përveç kësaj, siç pritej, ata me predispozicion gjenetik ndaj sëmundjeve koronare të zemrës kishin më shumë gjasa të përjetonin një ngjarje kardiovaskulare.

Gjetjet sugjerojnë se trajtimi i infeksioneve orale mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Studiuesit theksojnë se nëse kërkimet e ardhshme verifikojnë lidhjen midis këtij bakteri dhe sëmundjeve të zemrës, mund të shfaqen strategji novatore për të identifikuar njerëzit me rrezik të lartë dhe për të parandaluar ngjarjet kardiovaskulare.

“Studimi ynë përforcon një sërë gjetjesh shkencore që tregojnë se inflamacioni i shkaktuar nga infeksionet mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës dhe të rrisë rrezikun e sulmit në zemër. Rezultatet tona mund të çojnë në mënyra të reja të identifikimit të njerëzve që u përkasin grupeve me rrezik të lartë ose të vendosin bazat për krijimin e ndërhyrjeve parandaluese për njerëzit që përballen me infeksionin F. nucleatum”, komentoi autori kryesor, profesor Jacques Fellay.

Subscribe në YouTube: GAZETA INFOKUSI
Afati i fundit për regjistrime në programin MSc. Data Science & Analytics në UNI – Universum International College – Powered…

Të tjera