Shëndetësi

A dëshironi të jetoni 100 vjet? Ja sekretet

Autori: Gazeta inFokus 12:49 | 13 January 2020

Eliksiri për rininë e përjetshme nuk u gjet nga askush dhe me këtë edhe nuk u pi. Ju me siguri nuk do të bëni, por ka hapa që secili prej jush mund të ndërmarrë për një jetë më kuptimplotë dhe të shëndetshme.

Kirk Douglas, aktor, producent, regjisor dhe autor, festoi datëlindjen e 103-të në fillim të dhjetorit të kaluar. Se ai është një legjendë e gjallë është konfirmuar nga djali i tij, aktori Michael Douglas, në një postim emocional në Instagram duke theksuar se e gjithë familja e tij i dërgon atij të gjithë dashurinë e zemrave të tyre.

Pamja e Kirk i tradhton vitet, por ai është ende vital në atë moshë. Së bashku me gruan e tij Anna, e cila është 100-vjeç, ai ishte me djalin e tij Michael në Hollywood Walk of Fame për ta mbështetur atë pasi u zbulua ylli i tij i famshëm.

Ne nuk mund ta ndalojmë moshën, askush nuk i shpëtoi vdekjes, por prapë, ka njerëz që jetojnë më gjatë. Pse?

Fatalistët kanë shpjegimin e tyre fetar, por mjaft prej tyre kërkojnë shpjegime në shkencë.

Howard S. Friedman, profesor i psikologjisë në Universitetin e Kalifornisë dhe Leslie R. Martin, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin LaSierra, bashkautore e Projektit Jetëgjatësia, kryen një studim që gjurmoi 1.500 amerikanë mbi 80 vjet dhe u përqendrua në arsyen se disa njerëz kanë jetuar shumë më gjatë se të tjerët.

Friedman dhe Martin zbuluan se njerëzit më të shëndetshëm ishin ata që jetuan jetë kuptimplote dhe të përkushtuar: ata punuan shumë, arritën shumë për familjet e tyre, ushqenin marrëdhënie të ngushta dhe ishin shumë këmbëngulës, të përgjegjshëm dhe të ndërgjegjshëm.

“Në vend që të përqendroheshin te jogurti, meditimi dhe vitaminat, ata u ishin kushtuar gjërave dhe njerëzve,” thotë Friedman. Ekzistojnë një mori provash shkencore për të sugjeruar që aktiviteti fizik është çelësi i një jete të gjatë.

“Ushtrimi funksional nuk është as i nevojshëm, edhe pse nëse e doni stërvitjen, vazhdoni ta bëni atë – këshillon Friedman, duke shtuar: Thjesht mbahuni në lëvizje. Nëse mund të ngjiteni shkallët, mos përdorni ashensorin. Nëse mund të ecni, mos përdorni tramvajin. Nëse keni etje, çohuni, mos kërkoni nga partneri juaj ose familja tjetër që t’ju sjellë ujë. Gjithçka ka rëndësi, madje edhe përpjekjet më të vogla. Shijoni sfidat – në punë, por edhe në përgjithësi

Për të pasur shëndet të mirë dhe për të jetuar gjatë, shumë njerëz mendojnë se duhet të shmangin të punojnë shumë dhe të shijojnë shumë pushim, por studiuesit kanë zbuluar që të bësh të kundërtën.

“Ata që kanë punuar shumë dhe kanë arritur kaq shumë kanë pasur sukses në shumë mënyra dhe në shumë fusha të tjera,” përfundon Friedman. Është një keqkuptim i zakonshëm që i gjithë stresi është i keq. Por duhet të mbani në mend se çrregullimet fizike kronike nuk janë njësoj si puna e vështirë dhe një karrierë sfiduese ose sfiduese.

Qëndro i lidhur shoqërisht

Kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë, nuk është e rëndësishme të qëndroni aktiv jo vetëm nga aspekti fizik dhe psikik, por edhe social. Duke qenë në kontakt me anëtarët e familjes, miqtë dhe kolegët, duke i bërë gjërat së bashku dhe duke ndihmuar të tjerët, qoftë në punë ose përmes aktiviteteve vullnetare, thonë Friedman dhe Martin.

Mendoni për martesën

Njerëzit në martesa të qëndrueshme dhe plotësuese janë zakonisht më të shëndetshëm. Në studim, burrat zakonisht performuan më mirë në martesa afatgjata, ndërsa martesa ishte e shëndetshme për ato gra që mund të gjenin një burrë të përkushtuar për t’i mbështetur ato.

Rrethoni veten me njerëz të shëndetshëm, të lumtur dhe të kënaqur

-Një nga mënyrat më të mira për të shkuar në rrugën e shëndetshme është të rrethoni veten me njerëz të tjerë të shëndetshëm dhe aktivë. Bashkohuni në shoqëri dhe merrni pjesë në largime të komunitetit, pasi që ato janë rruga për jetëgjatësi.

Të tjera