Shëndetësi

7 hapa për të lehtësuar dhimbjen e shpinës

Autori: Gazeta inFokus 10:12 | 25 November 2022

Është pothuajse e sigurt që të gjithë do të përjetojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës në një moment të jetës së tyre dhe ky është një plan me shtatë hapa për të lehtësuar dhe shmangur dhimbjen e shpinës.

Dhimbja e mesit është një gjendje shumë e zakonshme, e shkaktuar nga një sërë shkaqesh. Është vlerësuar se 80% e njerëzve do të vuajnë nga dhimbja e shpinës në një moment të jetës së tyre.

Disa nga shkaqet kryesore të dhimbjes së shpinës janë mosha, mungesa e stërvitjes, pesha e tepërt trupore, disa lëndime ose çrregullime mendore, si ankthi dhe depresioni Mund të ndodhë pas një aksident automobilistik, ose të zhvillohet gradualisht për shkak të qëndrimit të dobët ose qëndrimit ulur për një kohë të gjatë.

Megjithatë, për fat të mirë, ka gjëra që mund të bëni për të reduktuar apo edhe trajtuar këtë dhimbje bezdisëse. Lexoni për udhëzuesin tonë me shtatë hapa për të përmirësuar shëndetin e belit tuaj.

Hapi 1: Flini mjaftueshëm

Në ditën e parë, është shumë e rëndësishme të pushoni. Sigurohuni që të flini mjaftueshëm, sepse mungesa e gjumit mund të shkaktojë dhe intensifikojë dhimbjen. Është gjithashtu e rëndësishme të sigurohet jo vetëm sasia, por edhe cilësia e gjumit. Lodhja e panevojshme do ta bëjë më të vështirë për trupin tuaj të përballojë dhimbjen.

Hapi 2: Menaxhoni stresin

Dihet se shëndeti fizik është i lidhur drejtpërdrejt me shëndetin mendor. Pra, nëse jeni të stresuar , kjo do ta bëjë më të vështirë për trupin të përballet me dhimbjen dhe mund të rrisë nivelet e dhimbjes që ndjeni.

Në të njëjtën kohë, psikologjia e keqe mund të shkaktojë probleme të tjera, më të zakonshmet prej të cilave janë dhimbjet e kokës, dhimbjet e muskujve, lodhja dhe çrregullimet e gjumit. Anasjelltas, menaxhimi i stresit mund të përshpejtojë shërimin. Nëse jeni duke kërkuar mënyra për të ndihmuar në luftimin e stresit, provoni të ushtroni, të hani një dietë ushqyese, të praktikoni meditim dhe të planifikoni aktivitetet tuaja stresuese.

Hapi 3: Bëni një shëtitje

Në disa raste, zgjidhja e problemit të dhimbjes mund të jetë një shëtitje e thjeshtë. Sipas ekspertëve, ecja është një nga metodat më të thjeshta, por të rëndësishme për trajtimin e dhimbjeve të shpinës. Në të njëjtën kohë, kushtojini vëmendje qëndrimit tuaj ndërsa ecni dhe mbani një ritëm të mirë.

Hapi 4: Përkulni ijet tuaja

Përmirësime të vogla në mënyrën se si lëvizni trupin tuaj mund të jenë gjithashtu të dobishme. Për shembull, përpiquni të mos e tendosni shtyllën kurrizore kur ngriheni ose përkuleni. Përndryshe, përdorni vrullin e ijeve tuaja. Shtylla kurrizore siguron stabilitet dhe mbështetje për trupin dhe nëse vuan, nuk do të mund të japë rezultatet e dëshiruara.

Hapi 5: Lëvizni më shumë

Shumë herë, ekziston një besim se kur keni të bëni me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, është mirë të qëndroni ulur dhe të mos lëvizni shumë. Megjithatë, në realitet, ky trajtim do të përfundojë duke e përkeqësuar gjendjen tuaj në vend që ta ndihmojë atë të përmirësohet. Në vend të kësaj, mbajtja e lëvizjes mund të forcojë zonën e poshtme të shpinës, duke e ndihmuar atë të shmangë dhimbjet e ardhshme ose të ndihmojë në ato ekzistuese.

Hapi 6: Kushtojini vëmendje dhimbjes

Duke i kushtuar vëmendje saktësisht se çfarë po ndodh kur ndjeni episodet e dhimbjes, do të jeni në gjendje të identifikoni më lehtë shkaqet që e shkaktojnë atë. Mendoni se çfarë aktivitetesh bëni gjatë ditës dhe cilat prej tyre mund të dëmtojnë shëndetin tuaj të shpinës. Për shembull, mund të jeni ulur gabimisht nëse jeni duke bërë punë zyre ose duke ngritur shumë peshë ose në mënyrën e gabuar.

Hapi 7: Kontaktoni mjekun tuaj

Nëse dhimbja vazhdon, do të ishte mirë të kontaktoni mjekun tuaj, i cili ka të ngjarë të jetë në gjendje të identifikojë shkakun e dhimbjes dhe të sugjerojë trajtimin e duhur.

Të tjera