Lifestyle

6 arsye shëndetësore pse duhet të bëni më shumë seks!

Autori: Gazeta inFokus 14:29 | 31 March 2023

Nuk janë të pakta kërkimet që thonë se seksi mund t’i japë një shtysë aspekteve të ndryshme të jetës dhe shëndetit të një personi, pasi komuniteti shkencor vazhdimisht thekson përfitimet që ofron marrëdhënia seksuale, natyrisht përtej riprodhimit.

Nga një zemër e shëndetshme, ulja e presionit të gjakut dhe rritja e imunitetit e deri te përmirësimi i humorit dhe shëndetit të përgjithshëm mendor, seksi ndikon pozitivisht në të gjithë jetën e përditshme të një personi.

Le t’i shohim këto përfitime në detaje:

Kontribuon në shëndetin e zemrës

Seksi duket se ka një efekt mbrojtës në shëndetin kardiovaskular, veçanërisht te femrat. Një studim i kohëve të fundit, zbuloi se gratë seksualisht aktive kanë një rrezik më të ulët për sulm në zemër. Gjetjet nuk ishin aq inkurajuese për meshkujt, pasi dukej se nivelet e larta të aktivitetit seksual rrisin rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare.

Ul presionin e gjakut

I njëjti studim shqyrtoi gjithashtu presionin e gjakut të pjesëmarrësve, si një tregues të shëndetit të zemrës, dhe zbuloi se gratë më në moshë që ndiheshin të kënaqura me jetën e tyre seksuale kishin më pak gjasa të kishin presion të lartë të gjakut. Dhe në këtë rast, rezultatet nuk ishin të njëjta për meshkujt më në moshuar.

Ai stimulon sistemin imunitar

Hulumtimet kanë treguar se seksi i rregullt rrit efektivitetin e sistemit imunitar. Një studim i kohëve të fundit shqyrtoi një grup të vogël grash për të parë nëse kishte dallime në aktivitetin imunitar të atyre që ishin seksualisht aktive apo jo, dhe në të vërtetë u pa një ndryshim në aftësinë e sistemit imunitar për të vrarë patogjenët në pika të ndryshme të ciklit menstrual.

Redukton rrezikun e kancerit të prostatës

Një studim i mëparshëm kishte nxjerrë pah mundësinë që ejakulimet e shpeshta të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të prostatës. Studimi argumentoi se meshkujt që ejakulonin më shumë se 21 herë në muaj kishin një rrezik më të ulët se ata me vetëm 4-7 herë.

Ai largon stresin

Seksi mund të konsiderohet një mënyrë natyrale për të lehtësuar stresin. Një studim i vitit 2019 vuri re efektet e kontaktit me partnerin, seksual dhe joseksual, te nivelet e kortizolit dhe zbuloi se ai ndihmoi në kthimin e hormonit në nivele normale si te burrat ashtu edhe te gratë. Përveç kësaj, seksi shkakton lirimin e oksitocinës, endorfinës dhe hormoneve të tjera të ndjeshmërisë, të cilat mund të jenë përgjegjëse për efektin e reduktimit të stresit.

Përmirëson gjumin

Të njëjtat hormone që reduktojnë stresin dhe ankthin janë gjithashtu përgjegjëse për gjumin. Prandaj, pas një orgazme, hormoni prolaktinë fillon të qarkullojë në trup duke shkaktuar ndjenjën e kënaqësisë dhe relaksimit.

Storie Suksesi – Studentët e Kolegjit Universum fitues të garës Mobile Hackathon App

Të tjera