Lajme

​Zaev uron ditën e alfabetit shqip

Autori: Gazeta inFokus 11:03 | 22 November 2021

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev me shpalljen e 22 nëntorit si Dita e Alfabetit shqip dhe kremtimin e kësaj feste të rëndësishme për komunitetin shqiptar si pjesë përbërëse e thesarit gjuhësor dhe kulturor të Maqedonisë së Veriut, konfirmojmë se gjuha dhe shkronja janë ura duke qëndruar mes traditave, kulturave dhe trashëgimisë shpirtërore.

Zaev ka shkruar në Facebook se angazhimi i tyre është të ndërtohen dhe ushqejmë një shoqëri në mënyrë të barabartë për të gjithë dhe të ndërtojmë një shoqëri civile duke respektuar dallimet etnike, kombëtare, fetare dhe kulturore.

Postimi i plotë:

Në këtë ditë në vitin 1908 përfundoi Kongresi i Bitolës në Bitola ku u krijua alfabeti i standardizuar i shqipes. Kongresi u mblodh më 14 nëntor dhe morën pjesë delegatë nga Maqedonia, Shqipëria dhe komunitetet shqiptare në Rumani, Egjipt, Amerikë, Greqi, Turqi, Itali dhe vende të tjera.

Me shpalljen e 22 nëntorit si Dita e Alfabetit shqip dhe kremtimin e kësaj feste të rëndësishme për komunitetin shqiptar si pjesë përbërëse e thesarit gjuhësor dhe kulturor të Maqedonisë së Veriut, konfirmojmë se gjuha dhe shkronja janë ura për unde duke qëndruar mes traditave, kulturave dhe trashëgimisë shpirtërore.

Në këtë thirren vlerat tona maqedonase, që njëkohësisht janë evropiane dhe me të cilat po ecim në rrugën e integrimit në Bashkimin Evropian.

Kremtimi i vlerave kulturore, ngjarjeve dhe traditave të të gjitha bashkësive etnike, përfshirë atë shqiptare, është në thelb, në thelb të shoqërisë sonë multikulturore. Është kontribut i fuqishëm për një të ardhme prosperuese dhe mirëqenie të të gjithë qytetarëve.

Angazhimi ynë është të ndërtojmë dhe ushqejmë një shoqëri në mënyrë të barabartë për të gjithë dhe të ndërtojmë një shoqëri civile duke respektuar dallimet etnike, kombëtare, fetare dhe kulturore. Ky është unifikimi dhe thelbi i komunitetit tonë që është ndërtuar me shekuj dhe përfaqëson një angazhim për të ardhmen tonë të përbashkët.

Ju uroj festën – ditën e alfabetit shqip të gjithë pjestarëve të komunitetit shqiptar dhe të gjithë qytetarëve.

Le të festojmë së bashku dhe të festojmë ekzistencën dhe lidhjen e traditave kulturore, që kanë ekzistuar në këto zona së bashku në shekuj. Bashkësia dhe kujdesi që i ofrojmë njëri-tjetrit janë garancia e të ardhmes sonë të sigurt dhe të begatë, europiane.

Le të festojmë dhe nderojmë diversitetin etnik dhe gjuhësor të shoqërisë sonë si prioritetin tonë. Si një thesar i përbashkët i yni.

Të tjera