Shëndetësi

​Pse është e rëndësishme për fëmijët që e gjithë familja të hajë në tryezë?

Autori: Gazeta inFokus 18:55 | 03 January 2022

Shumica prej nesh dinë të paktën një skenë filmi të përsosur ku e gjithë familja ulet në një tryezë dhe ha mëngjes, por në jetën reale skena të tilla janë të rralla.

Megjithatë, ekzistojnë të paktën gjashtë arsye pse duhet ta praktikojmë këtë. Të ngrënit së bashku ka përfitime të shumta për fëmijët.

Fëmijët mësojnë sjellje të mira

Fëmijët imitojnë prindërit e tyre, duke përfshirë sjelljen e tyre. Prindërit mund t’u tregojnë fëmijëve të tyre se si të sillen siç duhet në tryezë ndërsa hanë së bashku.

Përveç kësaj, përmes vakteve familjare, fëmijët mund të përmirësojnë aftësitë e tyre sociale dhe komunikuese.

Ata janë më të mirë në shkollë

Fëmijët që hanë me prindërit e tyre marrin nota më të mira se ata që hanë vetëm, tregoi një studim.

Kjo ndoshta për shkak se vaktet që shërbejnë prindërit kanë një vlerë më të lartë ushqyese dhe, nga ana tjetër, ofrojnë më shumë vitamina.

Ata hanë më shëndetshëm

Si rregull, të ngrënit së bashku çon në zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Nga ana tjetër, të ngrënit jashtë inkurajon zakone të këqija të të ngrënit.

Fëmijët që hanë ushqime të shëndetshme dhe ushqyese kanë më pak gjasa të jenë obezë në adoleshencë.

Fëmijët hapen më lehtë

Ribashkimet familjare i ndihmojnë fëmijët dhe adoleshentët të flasin më hapur për ndjenjat e tyre.

Një studim zbuloi se të rinjtë përjetonin komunikim më të mirë prindëror ndërsa hanin me ta në tavolinë.

Ata forcojnë vetëbesimin

Të ngrënit së bashku krijon një ndjenjë përkatësie. Gjithashtu rrit vetëbesimin e fëmijëve për shkak të angazhimit social.

Adoleshentët që hanë në shoqërinë e familjeve të tyre janë më pak të dëshpëruar, sepse e kanë më të lehtë të hapen duke ndarë ushqimin me të dashurit e tyre.

Fëmijët bëhen më të pavarur

Prindërit mund të përfshijnë të qarat e tyre në përgatitjen e vakteve. Bërja e pazarit, planifikimi i vakteve ose gatimi janë mënyra të shkëlqyera për t’i mësuar fëmijët tuaj të jenë më të pavarur.

Përveç kësaj, do t’i ndihmojë ata të jenë më të kujdesshëm me paratë dhe do t’u mundësojë të mësojnë se çfarë lloj ushqimi duhet të zgjedhin.

 

Të tjera